Dinkićev poreznik radi za srpskog tajkuna!

Autor:

Vesti

31.10.2017

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ivan Simič, nekadašnji direktor Poreske uprave i kadar Mlađana Dinkića, danas je poslovni partner poznatog srpskog biznismena u poslovima u Sloveniji vrednim milione evra. Preko svoje kompanije "Simič i partneri", Simič je ovom biznismenu pomogao u kupovini mnogih kompanija u Sloveniji, kao i drugih finansijskih transakcija.

RepublikaFoto: Media centar

Ovi poslovi naročito su sumnjivi ako se ima u vidu da je kompanije tog biznismena Poreska uprava Srbije pretraživala baš u periodu kad je njen direktor bio Simič. Kako saznajemo, poreski inspektori su u 2012. godini započeli postupke protiv čak četiri kompanije sadašnjeg Simičevog partnera.

Sve se zbilo u vreme kad je Ministarstvo finansija i ekonomije već preuzeo Mlađan Dinkić, koji je ubrzo za direktora Poreske uprave imenovao upravo Simiča. Biznismen tako nije platio nijednu kaznu ili nije trpeo bilo kakvu drugu sankciju zbog postupaka koji su protiv njega pokrenuti.

NE PLAĆA POREZ

Simič krajem 2013. napušta poziciju direktora Poreske uprave i Srbiju, nakon što mediji otkrivaju da i sam izbegava plaćanje poreza za svoje privatne kompanije! Naime, Simič je kompanije registrovao na Kipru i Britanskim devičanskim ostrvima i time je za njihovo poslovanje izbegao direktno plaćanje poreza u Srbiji i Sloveniji, zemljama čiji je državljanin.

Simič je kompanije registrovao na Kipru i Britanskim devičanskim ostrvima i time je izbegao direktno plaćanje poreza u Srbiji i Sloveniji

On je 2013. čak i naveo da njegovo holding preduzeće "Flombojant kepital limitid" na Devičanskim ostrvima ne plaća nikakav porez jer trenutno "ne radi" i nema zaposlene, dok je kiparska firma "CAYO holdings limitid" porez plaćala na Kipru.

PROFITIRAO

Pored toga, Fiskalni savet ocenio je lošim Simičev rad na poziciji direktora Poreske uprave jer su u vreme njegovog mandata svi veliki dužnici bili maksimalno zaštićeni, dok je s mnogo manjim dugovima bilo blokirano na desetine hiljada drugih poreskih obveznika.

Prema našim saznanjima, Simič je preko svoje kompanije "Simič i partneri" nedavno učestvovao u transakcijama pri kupovini luksuznog hotela "Kempinski palas" i za taj posao izvukao je debeo profit u visini dva odsto od konačne vrednosti posla, što je bilo oko 480.000 evra.

Postoji sumnja da je profitirao radeći i za brojne srpske biznismene koji posluju u Sloveniji. Podsetimo, na slovenačkom tržištu sve je više naših kompanija, među kojima su "MK grupa" Miodraga Kostića, "Delta" Miroslava Miškovića, kao i kompanije JUB, "Petrol" i "Internegro".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading