Mali: Prvi rezultati od Vašingtonskog sporazuma u novembru

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

27.09.2020

08:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je dolaskom Američke razvojne banke (DFC) dobila tri kljčne stvari - novu garantnu šemu, podršku za mikro, mala i srednja preduzeća i poziv američkim investitorima da dođu u zemlju, rekao je ministar finansija Siniša Mali i dodao da će prvi efekti te saradnje biti vidljivi već u novembru.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Siniša Mali

- U pitanju su milijarde evra, za to smo dobili potvrdu. Dakle, ne znamo još tačan iznos, jer dosta zavisi i od nas i naših projekata, kao i od naših preduzeća, ali svakako da je reč o ogromnom novcu - rekao je Mali u intervjuu za Kurir.

Ministar je izrazio uvrenje da će uskoro doći do konkretnihjih dogovora imajući u vidu činjenicu da su Amerikanci brzi i efikasni i da je kancelarija otvorena dve i po nedelje nakon potpisivanja Vašingtonskog sporazuma.


- Plan je da do kraja sledeće nedelje dobijemo konkretne predloge za garantnu šemu i za podršku mikro i malim preduzecima. Ukoliko su ti predlozi prihvatljivi, uz eventualne male korekcije, možemo da krenemo u usvajanje neophodnih dokumenata relativno brzo - rekao je on.

Podsetio je da je jedan od projekata izgradnja auto-puta mira od Niša do Prištine, kao i na železnici od Niša do Merdara i od Niša do Prištine.

- Infrastrukturni projekti koje ćemo raditi u saradnji sa Americkom razvojnom bankom treba da doprinesu dobrobiti celog regiona, dakle svim gradanima, a najviše svakako građanima Srbije - rekao je on.

Mali koji je sa predsednikom bio u Beloj kući, gde je postignut sporazum, je ocenio da je sa Amerikancima teško pregovarati i doao da su upravo takvi bili razgovori u Vašingtonu - teški, s mnogo pritisaka...
 

- Ono što je najvažnije, a što važi i za nas Srbe, a i za Amerikance, jeste to da, nakon teških razgovora, ono o čemu se dogovorimo - to je sveto pismo - rekao je Mali.

Mali je naveo da je predsednik SAD Donald Tramp na njega ostavio "izuzetno snažan" utisak.

- Vidi se da je to osoba sa snažnom energijom, kao i da je veoma neposredan. Tramp je shvatio na pravi način kako je moguće pomoći regionu i naglasak stavio na ekonomiju - naveo je ministar finansija.

Na pitanje da li ovaj aranžman ugroziti ugovorene ili buduće projekte s Rusima i Kinezima Mali podseća da je Srbija potpuno otvorena i da i dalje radi i sa kineskim kompanijama i sa kompanijama iz Amerike.

- Dolazak DFC će biti sigurno ogroman simbol i signal za još veći broj americkih kompanija da dodu. Kao što znate, naši najveći investitori su upravo zemlje EU, dakle ta diverzifikacija zemalja i kompanija koje dolaze u Srbiju daje nam mogućnost da bilo kakvu krizu lakše prebrodimo - naveo je Mali.

Mali je izjavio da bi voleo da nastavi rad na zapocetim projektima, a na pitianje da li mu je poslednji poduhvat sa dovodenjem DFC u Beograd osigurao novi mandat ministra finansija.

- Mislim da je to najmanje važno, ali naravno da bi mi bilo drago da mogu da nastavim da radim na nekim važnim projektima koje smo započeli. Uradili smo sjajan posao, pogotovo od pocetka pandemije, naše javne finansije su i dalje stabilne i to mi je u ovom trenutku najbitnije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Lina

27.09.2020 14:30

Malim preduzecima ovo ce dosta znaciti.

Lina

27.09.2020 18:03

Veoma brzo ce se sve ovo obistiniti.

Lina

27.09.2020 18:04

Mozda necemo ni imati pad BDPa.