UBIŠE NAS TRGOVAČKE MARŽE: Maslinovo ulje triput skuplje nego u svetu!

Vesti

29.10.2017

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za litar maslinovog ulja u Italiji potrebno je izdvojiti 589 dinara, dok u Srbiji ista flaša košta čak tri puta više, 1.552 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Kod nas je sve skuplje nego u inostranstvu jer imamo jak uvoznički lobi koji diktira previsoke marže

Iako Srbi sa prosečnom platom od oko 400 evra zarađuju nekoliko puta manje nego žitelji zemalja EU, građani Srbije svakodnevno u prodavnicama za iste proizvode izdvajaju više nego Nemci, Austrijanci, Italijani, Francuzi, Mađari.

Na putu od proizvođača do potrošača roba prolazi kroz ruke dobavljača, distributera, trgovaca i svako od njih za sebe uzima deo zarade. Problem je što su marže srpskih trgovaca znatno veće nego kod njihovih kolega u svetu, pa su hrana, odeća, obuća i bela tehnika kod nas mnogo skuplji nego u ostatku Evrope.

Tako pakovanje praška arijel od 15 kilograma u EU košta 1.845 dinara, a u Srbiji skoro isto toliko novca moraćete da izdvojite za upola manju količinu, tačnije za osam kilograma.

PAPOVIĆ: Neprihvatljivo je to koliko uvoznici i trgovci zarađuju na nama, neprimereno i bezobrazno

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže za Srpski telegraf da maslinovo ulje, nažalost, nije jedini primer.

- Takvih proizvoda je mnogo i među namirnicama i među odećom, obućom, tehnikom. Kod nas je sve skuplje nego u inostranstvu jer imamo jak uvoznički lobi koji diktira previsoke marže, znatno više nego u svetu. Neprihvatljivo je to koliko uvoznici i trgovci zarađuju na nama, neprimereno i bezobrazno - kaže Papović.

On objašnjava da ne stoje ni objašnjenja da je u pitanju domaći italijanski proizvod, pa da je logično da je jeftiniji.

- To bi imalo smisla kada bi i naši proizvodi bili najjeftiniji u Srbiji, ali to nije slučaj. Namirnice koje se proizvodu u Srbiji često su skuplje kod nas nego u zemljama regiona - kaže Papović.

 

Drastična razlika u cenama
Proizvod U inostranstvu U Srbiji
Maslinovo ulje 589 1.552
Sos bolonjeze, Barilla 246 400
Soja-sos, Amoy 159 415
Nutela 539 649
Mocarela 79 160
Pelat, Cirio 126 175
Šampon, Alpecin 675 1.250
Dezodorans, Nivea 232 334
Čokolade, After eight 280 359
Losion posle brijanja, Denim 530 669
Toalet-papir, Zewa 10 rolni 525 350

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading