Minimalac ove godine 30.022 DINARA: A koliko će iznositi naredne?

Autor: Tanjug.rs, republika.rs

Vesti

05.08.2020

15:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pregovori socijalnih partnera o visini minimalne cene rada u sledećoj godini mogli bi da počnu polovinom meseca, kažu za Tanjug predstavnici sindikata.

RepublikaFoto: Republika
Foto: Ilustracija

Oni ostaju pri stavu da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta i predsednik UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković kaže za Tanjug da bi prvi sastanak u vezi minimalne cene rada u 2021. mogao da bude održan polovinom avgusta i da u tom sindikatu pripremaju predlog ali da su generalnog stava da minimalac treba da prati minimalnu potrošačku korpu ili da bude bar približznog iznosa imajući u vidu okolnosti.


U Savezu samostalnih sindikata Srbije kažu da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

Potpredsednik S S S S Duško Vuković, ističe da taj sindikat ostaje pri stavu da treba da se izjednači minimalna cena rada sa minimalnom potrošačkom korpom, koja iznosi oko 37.500 dinara.

 


- Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja - rekao je Vuković Tanjugu i dodaje da bi i Vlada Srbije kao partner u dijalogu trebalo da izađe sa svojim stavom o visini cene rada, a ne samo sindikati i poslodavci.

Istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 posto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Unija je istraživanje sprovela prošle nedelje, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razllika je kako objašnjavaju rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Kovid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti.

 


Kratkoročno smanjenje prihoda u budžetu kroz ovakvo rešenje bilo bi pokriveno kroz veću potrošnju, stabilizaciju krize, rast zaposlenosti i rast broja privrednih društava i preduzetnika, navode.

U istraživanju Unije poslodavaca učestvovali su predstavnici 133 privredna subjekta, koji zapošljavaju ukupno 16.134 radnika i tri udruženja preduzetnika koja broje 1.935 poslodavaca kod kojih je zaposleno oko 5.800 radnika.

Konačna odluka o ceni rada u idućoj godini trebalo bi da bude doneta do polovine septembra.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji na minimalcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading