Poskupljuje struja?! MMF radi duboku analizu našeg elektro-energetskog sistema

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

23.07.2020

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni monetarni fond (MMF) preporučio je srpskim vlastima da sprovedu dubinsku analizu tarifa za električnu energiju radi eventualnog prilgođavanja cena kako bi se obezbedilo pokriće troškova tog sektora, potvrdili su danas informaciju iz MMF.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dubinska procena tarifa je, kako objašnjavaju u toj svetskoj finansijskoj instituciji, potrebna kako bi se "osiguralo potpuno pokriće troškova, uključujući troškove povećanog oslanjanja na obnovljive izvore energije i investicione potrebe za obezbeđenje adekvatnih proizvodnih kapaciteta".

- Ovakva procena je uključena u Instrument za koordinaciju politike Srbije (PCI) sa MMF-om. Istovremeno, naglasili smo potrebu da se razmotre društvene implikacije mogućeg prilagođavanja tarifa za električnu energiju, posebno uticaj na ugrožena domaćinstva - ističu iz MMF-a za Tanjug.

Srpske vlasti, napominje MMF, “trenutno procenjuju tarife za struju sa ciljem da eventualno primene prilagođavanje tarifa kasnije ove godine”, dodajuć da u ovom trenutku Fond “nema nikakav preliminarni rezultat te analize”.

Pokedini domaći mediji objavili su nedavno da bi od septembra struja mogla da poskupi za nešto manje od osam odsto, a u Agenciji za energetiku Srbije (AERS) su Tanjugu rekli da još nisu dobili nikakav zahtev za promenu cene elektične energije.

EPS, pre upućivanja takvog zahteva konsultuje vladu, a kada predlog za promenu cene stigne u AERS, to telo, kao nezavisno, donosi konačnu odluku o poskupljenju struje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading