EKONOMSKI POTRES: Cene nafte na svetu se STRMOGLAVO SURVALE

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

22.07.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene nafte su ponovo krenule nizbrdo jer podaci američke naftne industrije ukazuju na veći rast zaliha u SAD od očekivanog, pri čemu naglo povećanje broja obolelih od korona virusa u toj zemlji preti da dodatno podrije tražnju za gorivom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Naftne bušotine

Severnomorska nafta “brent” pala je za 60 centi ili 1,4 posto, na 43,72 dolara za barel na prepodnevnom trgovanju u Londonu. Američka WTI nafta je oslabila za 70 centi ili 1,7 procenata, na 41,22 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Američki institut za naftu (API), kao industijska grupa, izvestio je danas da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje uvećane za 7,5 miliona barela, što je suprotno očekivanjima da će pasti za 2,1 milion barela.

Uprava za energetske informacije SAD-a (EIA) treba kasnije tokom dana da objavi zvanične podatke o zalihama “crnog zlata” u zemlji.


Narastajuće tenzije između Sjedinjenih Država i Kine zbog pandemije korona virusa i dešavanja oko Hong Konga takođe vrše pritisak na cene.

Kina je saopštila ranije danas da su joj SAD neočekivano i bez obrazloženja rekle da zatvori svoj konzulat u Hjustonu - što je Peking, kako je saopšteno, najoštrije osudio i zapretio merama odmazde.

Pored toga, ekonomski pokazatelji Japana, četvrtog najvećeg potrošača nafte u svetu, takođe su uticali na kretanje cena “crnog zlata”. Naime, fabrička aktivnosti u Japanu je zabeležila u julu 15. uzastopni mesec pada, što nagoveštava da će se zbog pandemije smanjenje ekonomske aktivnosti nastaviti i u trećem kvartalu.

Istovremeno, Rusija je najavila da planira da smanji utovar nafte u baltičkim lukama i crnomorskoj lci Novorosijsk u periodu od 1. do 10. avgusta za gotovo četvrtinu, u odnosu na odgovarajući period u julu, što bi u izvesnoj meri moglo da pruži podršku cenama, navodi Rojters.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading