Evo na šta će Srbija potrošiti evropskih 70 miliona

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

29.05.2020

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija je Srbiji opredelila 70 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, a finansijski sporazum o tome potpisan je uz prisustvo predsednika Aleksandra Vučića.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nakon potpisivanja, on se zahvalio EU, istakavši da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

- Kao neko ko je brinuo o državnom novcu, ja sam umeo da izrazim najveće poštovanje za novac koji dobijamo kao pomoć - rekao je Vučić, naglasivši da najveći deo stranih direktnih investicija dolazi iz EU u Srbiju.

On se zahvalio zbog 70 miliona evra za koje je danas potpisan ugovor, ali i na još 98 miliona koje treba da stignu do kraja godine".

- Ovaj novac poreskih obveznika građana EU je sve, samo nije mali. Nama 50 odsto stanovništva živi u Beogradu i oko Beograda. Zato je važno da ulažemo u jug, sever, severo-zapad, istok... U mikro i mala preduzeća tamo - rekao je Vučić.

Kako je kazao, kada je reč o EU, Srbija očekuje da dobije ne jasnu perspektivu "već da nam se kaže, ako se postigne sporazum sa Prištinom, da se zna jasna situacija, kada ćemo dobiti jasan znak da ćemo postati članica EU".

Kako je kazao, kada je reč o Kosovu, on nije za zamrznut konflikt kao rešenje.

Inače, sporazum sa EU potpisali su ministarka za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a ceremoniju potpisivanja putem video linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

U fokusu prvog dela IPA programa za 2020. godinu su lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje.

Za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj, uz grantove opredeljeno je 30 miliona evra za do 450 mikro preduzeća, startapove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Poseban fokus stavljen je na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, nakon pandemije virusa korona, a za to je, kao i za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, opredeljeno 25 miliona evra.

Preostalih 15 miliona evra iz Sporazuma opredeljeno je za podršku Srbiji u procesu pristupanja EU i to za podršku srpskim institucijama za uspešno vodjenje procesa evropskih integracija.

Rezultati koji se očekuju su da institucije u sektorima saobraćaja, energetike, zdravstva i poljoprivrede budu osposobljene da usaglašavaju domaće propise sa EU i da okončaju pristupne pregovore u svojim oblastima.

Takođe, očekuje se i poboljšani operativni sistem za upravljanje distribucijom gasa i sposobnost tog sistema da nadgleda i upravlja infrastrukturom za distribuciju gasa, kao i ispunjeni uslovi za pristupanje Carinskoj uniji.

Vučić je danas prisustvovao potpisivanju finansijskog sporazuma za prvi deo IPA programa Evropske unije za 2020. godinu, koji su potpisali ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading