Ministar otkrio datum: Penzioneri 15. maja kreću sa primanjem 100 evra pomoći, a evo kada će ostalima pare leći na račun

Autor: Pink, Republika

Vesti

23.04.2020

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Srbija gledala da se bori za svako radno mesto i da pomogne malim preduzećima kojima je pomoć potrebna.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Mali je kazao da je mera pomoći građanima dobra, jer će se svakako vratiti u privredu Srbije.

- Mi ćemo sutra na sednici Vlade usvojiti rebalans budžeta koji će uključiti sve ove ekonomske mere i već prve nedelje maja kreće isplata minimalaca. Takođe usvajamo uredbu o 100 evra svakom građaninu Srbije. Automatski svim penzionerima, 1,7 miliona i svima koji primaju socijalnu pomoć ćemo automatski uplatiti po 100 evra. Počinjemo od 15. maja, a onda ćemo preostalim punoletnim građanima dati mogućnost da se prijave da li žele 100 evra - rekao je on.

Ministar je dodao je da će se to potvrđivati telefonom, jer je prethodnih dana čuo da mnogi ne žele tu pomoć.

- Ceo svet se suočava sa najvećom ekonomskom krizom ikada, mi smo izašli sa jakim, snažnim i sveoobuhvatnim merama podršci privredi  rekao je on.

On je kazao da je Srbija u roku od 12 dana izašla sa merama podrške našoj privredi, i to sa 600,8 milijardi dinara, to je polovina našeg godišnjeg budžeta.

- Samo šest zemalja izašlo sa takvim velikim merama, samo SAD, Kina, Francuska, Nemačka, Velika Britanija možda još neka zemlja i Srbija - kazao je on.

Prema njegovim rečima, država je zbog ekonomske snage mogla da preuzme teret krize.

- Ne bi bilo šanse da te mere nismo srpoveli i reforme, da imamo snagu da sa 5,1 milijarde evra podržimo našu ekonomiju da prebrodi ovu krizu - rekao je Mali.

On je poručio privrednicima da očekuje od njih da pomoć iskoriste.

- A onda ćemo zajedno, polako, kako se granice budu otvarale, kako se privreda bude kretala da vidimo da li negde možemo još da pomognemo - poručio je Mali.

Prema njegovim rečima, mere su zajednički donete, uz "jedinstvo i solidarnost" koje je potrebno sada izvući iz sebe.

- Mi se borimo na dva fronta, jedan nam je borba za ekonomiju, a drugi za živote - kazao je on i dodao da Srbija uspeva na ta oba fronta prevashodno zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Mali je rekao da se u SAD i drugim zemljama govori o tome da ekonomija što pre mora da se otvori, te da je potrebno, da atletskim rečnikom rečeno, "uđemo u pucanj".

- Da budemo spremni ovim merama i da u pucanj krenemo i što pre krenemo da trčimo - ocenio je on

Kako je naveo, već strane firme iz Francske i Nemačke zovu da pitaju kada će privreda početi sa radom u Srbiji zbog firmi koje ovde rade za njih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading