UBS: Banke podržavaju NBS na umanjenju efekata krize

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

16.04.2020

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U skladu sa uredbom o garantnoj šemi koju je usvojila Vlada Srbije banke će obezbediti dve milijarde evra za finansiranje likvidnosti i obrtnih sredstva srpskih preduzeća i tako dati punu podršku privredi Srbije, saopštilo je danas Udruženje banaka Srbije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Naš zajednički cilj je očuvanje likvidnosti privrednih subjekata, što brži izlazak iz krize i na kraju visok rast u sledećoj godini za koji očekujemo da može da dostigne prognoziranih 7,1 odsto - rekao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije

On je dodao da banke u potpunosti podržavaju aktivnosti Narodne banke i Vlade Srbije na umanjenju efekata krize, odnosno na njenom što bržem prevazilaženju, i izjavio da i banke dele sudbinu građana i privrede Srbije.

Preko garantne šeme bankarski sektor Srbije daće punu podršku privredi Srbije za savladavanje teškoća izazvanih krizom zbog epidemije Covid-19, navodi se u saopštenju.

Krediti iz šeme biće odobravani malim i srednjim preduzećima, preduzetnicima i registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, i to na do 36 meseci otplate što uključuje i grejs period od 9 do 12 meseci.

Kako se navodi, kredit mogu biti do iznosa četvrtine godišnjeg prihoda klijenta a maksimalno tri miliona evra i mogu koristiti u dinarima ili evrima, uz povoljne kamatne stope. Bankarski sektor Srbije još ranije je sproveo moratorijum u otplati obaveza, čime je građanima i privredi Srbije pružio, kako je navedeno, podršku u vrednosti oko dve milijarde evra.

Velikim angažovanjem zaposlenih, banke sve vreme tokom vanrednog stanja pružaju i ostale usluge, omogućavajući nesmetan promet novca, isplatu penzija i sve drugo što je klijentima potrebno, navodi se u saopštenju Udruženja banaka Srbije.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading