Novčana pomoć svim građanima u kriznim situacijama je stara ideja slavnog nobelovca, a Vučić je juče najavio isplate od 100 evra

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.03.2020

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vremenima velikih svetskih kriza poput ove sadašnje izazvane pandemijom koronavirsa ili one finansijske 2008. godine, ekonomisti, centralni bankari i državni zvaničnici neretko kao potencijano rešenje za izvlačenje ekonomije iz neprilika pominju "novac iz helikoptera".

RepublikaFoto: youtube.com/Free To Choose Network/Tanjug/R. PRELIĆ
Milton Fridman / Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio kao jednu od mogućih mera iz ekonomskog paketa pomoći privredi i stanovništvu za ublažavanja posledica krize izazvane virusom Covid-19, da država razmišlja da podeli svim punoletnim građanima po 100 evra, pominjući u tom kontekstu pojam "novac iz helikopetra".

A šta taj pojam, koji je prvi upotrebio ekonomista Milton Fridman 1969. godine, u stvari znači?

"Novac iz helikoptera" je nekonvencionalna monetarna politika, koja se ponekad predlaže kao alternativa kvantitativnom ublažavanju (QE - kada centralna banka kupuje državne i korporativne hartije od vrednosti, kako bi podržala ekonomiju kada je u škripcu sa likvidnošću).

Prema Fridmanu, centralne banke uvek imaju na raspolaganju štamparije novca, pa tako i "bacanje novca iz helikoptera", kao mogući način da podstaknu potrošnju kao jednu od moćnih poluga za pokretanje ekonomske aktivnosti, podsticanje inflacije i privrednog rasta.

Ne radi se, dakle, o stvarnom bacanju novca iz helikoptera, već o tome da centralna banka transferiše utvrđeni iznos direktno na račune privrednih i fizičkih lica, kako bi podstakla potrošnju.

Ko je Milton Fridman?

RepublikaFoto: youtube.com/Free To Choose Network
Milton Fridman

Milton Fridman (1912 - 2006) je bio američki ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade (1976) za svoj doprinos na polju analize potrošnje, monetarne istorije i teorije i za demostraciju složenosti stabilizacione politike.

Osnovne doprinose Fridman je dao na području teorije cena, inflacije i monetarne politike.

Tvrdio je da nivo cena zavisi od količine novca u opticaju.

Nije imao poverenja u sposobnost države da koriguje greške tržišta. Tražio je i da se smanji javna potrošnja kako bi privredi i stanovništvu ostajalo više novca.

Bio je savetnik Ronalda Regana i Margaret Tačer.

Njegove knjige, eseji ostvarili su veliki uticaj širom sveta, uključujući komunističke zemlje.

Uopšte, bio je jedan od najvećih liberala 20. veka.

Ekonomisti Dojče banke su 2016. došli do zaključka da "novac iz helikopetra" može biti značajno efikasnija mera od tradicionalnih sredstava monetarne i fiskalne politike.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Milutin

30.03.2020 13:36

Sirotinji bi 100 evra mnogo značilo za preživljavanje.

Odgovori 13 1
Mia

30.03.2020 18:25

Svaka cast!

cudna suma

31.03.2020 04:57

svima treba pomoci u ovim teskim vremenima.