Šumadija motor ekonomskog napretka Srbije: U 2019. godini izvoz uvećan za 2 milijarde evra

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.02.2020

13:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Privreda Šumadijskog upravnog okruga ostvarila je lane spoljnotrgovinsku razmenu veću od 2,071 milijarde evra i ostvarila suficit od 372 miliona evra, što je, regionalno posmatrano, najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u 2019. godini, izjavio je danas direktor Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lučić je za rekao da očekuje dalje povećanje spoljnotrgovinskog suficita u ovoj godini, kao rezultat, kako je rekao, "završetka MIND Industrijskog parka i početka proizvodnje tramvaja u pogonima Simensa i daljnjeg priliva stranih direktnih investicija u ovaj deo Srbije".

- Izvoz je iznosio 1,221 milijarde evra a glavi izvozni proizvodi su bili putnički automobili, setovi provodnika i kablova, cevi i creva od pastičnih masa, nameštaj i delovi, šinska vozila, oprema i delovi, pribor motorna vozila - rekao je Lučić.

Izvoz setova, provodnika i kablova povećan je preko tri puta, delova za šinska vozila 45,3 odsto, a veliki rast izvoza ostvaren je i kod alkoholnih pića, sokova od voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, precizirao je Lučić.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Predrag Lučić

Privreda Šumadijskog upravnog okruga, koju čini grad Kragujevac i šest opština, lane je izvozila u 113 zemalja sveta.

- Najviše se izvozilo na tržište Italije, čak 34,3 odsto od ukupnog izvoza, Slovačke, Češke, Nemačke, Poljske, BiH, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Ruske Federacije, Severne Makedonije, Mađarske, Francuske, Hrvaske, SAD, Bugarske - rekao je Lučić.

Najveći spoljnotrgovinski suficit tog regiona, istakao je Lučić, ostvaren je u razmeni sa Italijom, Sovačkom, Češkom, BiH, Crnom Gorom, Nemačkom i Ruskom Federacijom.

Lučić je dodao i da se najviše uvozilo iz Italije, Republike Koreje, Poljske, Nemačke, Kine, Turske, Rumunije, Mađarske, Češke, Slovenije, Francuske, Austrije, Bugarske, Hrvatske i Slovačke.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Jelenko

19.02.2020 09:55

Neravnomeran razvitak Srbije nije dobar.

Odgovori 14 0
Majstor

19.02.2020 16:06

Dunavska magistrala je sa najlošijim stanjem puteva. I tako decenijama.

Branislav

19.02.2020 16:16

Važan je i pravac Beograd - Vidin - Sofija (Bugarska). I tu treba izgraditi autoput za severnu Bugarsku prema Evropi. Istočna Srbija nema ni jedan autoput. Skoro pola države bez autoputa.