Velike promene u prodavnicama! Od sutra svaki proizvod mora da ima OVO

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

30.01.2020

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi proizvodi u maloprodajnim objektima u Srbiji od sutra na sebi moraju da imaju mašinski čitljivu oznaku poput bar-koda ili Kju ar koda (QR code).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zakon o trgovini počeo je da se primenjuje pre oko pola godine, osim odredbe jednog člana zakona (34. stav 8. ovog zakona), koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.

Proizvođačima i trgovcima ostavljen je period od šest meseci kako bi mogli da se prilagode.

Ranije je postojala samo mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv i vrsta proizvoda, ime proizvođača i drugo, bude navedena i neka od mašinski čitljivih oznaka.

Potrošaci će moći da nakon instaliranja aplikacije na telefonu skeniraju bar kodove ili neku drugu oznaku kao što je QR kod i saznaju poreklo proizvoda i osnovne podatke o njemu.

Očekuje se i da će građani Srbije uskoro moći da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima Kju ar kod (QR) sa proizvoda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading