EU investira 50 miliona u estonsku aplikaciju poput srpskog CarGo

Autor: Republika

Vesti

29.01.2020

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska investiciona banka dodelila je finansiranje od 50 miliona evra za estonsku aplikaciju, koja će ovom investicijom konkurisati Uberu i ostalim sličnim aplikacijama, navodi portal Tech Crunch.

Foto: youtube.com/Car:Go Go Anywhere

Finansiranje ove aplikacije, slične i domaćem CarGo softverskom rešenju, deo je šire strategije Evropske unije povećanja investicija u tehnološke kompanije "koje obećavaju". Kao deo ove strategije, očekuje se da Evropski fond za strateške investicije uloži u više od milion startapova, malih i srednjih preduzeća širom Evrope.

Paolo Đentiloni, evropski komesar za ekonomiju, rekao je u izjavi da je ponosan da Evropa, kroz svoj investicioni plan, podržava razvojnu strategiju stvaranja inovativnih i bezbednih servisa, koji će podstaći urbanu mobiilnost.

Kakva je situacija u Srbiji, govori Aleksandar Vučić, predsednika udruženja CarGo, koji navodi da se za razliku od Evropske unije, u Srbiji na inovacije odgovara pritiscima čiji efekat može da bude gašenje tehnoloških kompanija i zaustavljanje razvoja cele zemlje.

- Evropa podržava razvoj novih kompanija i ideja, a u Srbiji se pod pritiskom kartela inovacije guše. Izmišljaju se rupe na saksiji, hapse se ljudi, pokušava se zabrana rada različitim nelegalnim sredstvima, a sve kako bi se ograničila konkurencija i inovacije. Pitanje je kako ćemo sa ovakvim pristupom postati deo evropske porodice - kazao je Vučić.

Predsednik CarGo je rekao da pozdravlja i podržava novog evropskog komesara za ekonomiju jer razume da su inovacije putokaz razvoja cele Evrope i zapošljavanja mladih.

- Nadam se da ću se uskoro i lično zahvaliti evropskom komesaru. I pored zalaganja novog komesara, ali i cele Evropske komisije, Srbija će ostati u predvorju Evrope, ukoliko se dozvoli kartelima da nastave sa ovakvim pritiscima, odnosom prema mladima i inovacijama - rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je nakon stvaranja Skajpa, Estonija postala tehnološka destinacija, a da u Srbiji karteli i dalje imaju ogroman uticaj, zahvaljujući kome šalju poreske i brojne druge inspekcije svima koji se usude da nešto promene na bolje.

- Želimo da se ponosimo zemljom u kojoj živimo i da zadržimo mlade da ovde rade, stvaraju porodicu i osećaju se sigurno. Želimo da Srbija bude poput zemalja Evrope, gde će se podržavati inovacije, a mladima poslati poruka da je moguće od ideje razviti posao koji menja zemlju na bolje - zaključio je Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading