SINIŠA MALI ANALIZIRAO ĐILASOV PLAN "SRBIJA 2020": Građani više ne žele da slušaju bajke

Autor: Tanjug

Vesti

17.01.2020

23:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali ocenio je da je nekadašnji gradonačelnik Beograda i lider svojevremeno vladajuće Demokratske stranke a danas opozicije Dragan Ðilas imao priliku da nešto dobro uradi za građane, ali da to nije učinio.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Siniša Mali

- Ðilas, koji je ove nedelje predstavio svoj šestomesečni plan "Srbija 2020", "pokazao je samo jedno - da je njegova politika da kaže građanima ono što žele da čuju, ne vodeći računa o ceni. To je Srbiju gurnulo u ekonomski ambis - naveo Mali u autorskom tekstu za sutrašnje "Večernje novosti".

On je istakao da Đilas ne razume da građani više ne veruju u bajke i laka obećanja, jer su preživeli njegovu vlast, i fiskalnu konsolidaciju u kojoj su izneli teret reformi na svojim leđima.

- Mi nikada nismo vodili takvu politiku, već smo donosili teške odluke, kako bi građani Srbije sutra živeli bolje. Ta teška fiskalna konsolidacija je vratila Srbiju na noge i dala nam mogućnost da povećamo plate u javnom sektoru od osam do 15 odsto, i penzije u ovoj godini za 5,4 odsto - rekao je Mali.

On ističe da je reč o povećanjima na realnim osnovama, koja prate rast srpske privrede i koja ne narušavaju teško stečenu makroekonomsku stabilnost.

 

 

- Sa druge strane, Ðilas misli da može metodom proizvoljnog odabira da napravi budžet i svoj šestomesečni plan, tako što će u njega staviti sve ono što misli da narod želi da čuje. Te njegove metode nisu nikakva novost. Imao sam priliku da se uverim u njegovo neznanje kada sam preuzeo rukovođenje Gradom Beogradom. Dug od 1,2 milijarde evra, 14 milijardi dinara dospelih a neizmirenih obaveza - to je ono što nam je ostavio gospodin Ðilas - dodaje Mali.

On kaže da su Ðilasove privatne firme za to vreme prihodovale 619 miliona evra.

- Dakle, gubici i zaduživanje kada je reč o javnom novcu, ali, sa druge strane, ozbiljno lično bogaćenje -rekao je Mali.

Ministar finansija smatra da bi Đilasov plan, koji je javno predstavio, za samo šest meseci vratio Srbiju na put ka bankrotu, a za nekoliko godina bi ona do toga i došla.

- Ðilasovim najnovijim planom predviđa se smanjenje finansiranja nekih kapitalnih projekata i pratećih troškova zaduživanja. Srbija je zaostajala u dužem vremenskom periodu za zemljama Centralne i Istočne Evrope u kapitalnim ulaganjima, pre svega u izgradnji puteva i pruga, i sada to nadoknađuje. Ponosni smo što smo uspeli da u poslednjih pet godina izgradimo 350 kilometara auto-puteva, a gradićemo i dalje - istakao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Neki_Nenad

18.01.2020 14:48

Mali je potpuno u pravu.

Neki_Nenad

18.01.2020 14:49

Sinisa Mali je veoma bistar i pametan politicar, pred kojim je velika i svetla buducnost.

Zara

18.01.2020 18:07

U Djilasove lazi vise niko ne verujem.