Stižu i besplatne akcije EPS? Evo koliko mogu da dobiju građani Srbije!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

06.01.2020

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi oni su dobili akcije NIS, Aerodroma "Nikola Tesla", Akcionarskog fonda i "Telekoma Srbija". Po zakonu, oni bi sada imali i pravo na besplatne akcije EPS, po uslovom da država od ovog javnog preduzeća napravi akcionarsko društvo, a kako je Vlada obećala MMF u pismu o namerama za 2020. godinu.

RepublikaFoto: e-stock/D. GOLL
Foto: Ilustracija

Pravo na besplatne akcije imaju građani koji su bili punoletni na dan 31. decembra 2007. godine, koji su bili državljani Srbije na dan 3. januara 2008. i koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na teritoriji Srbije. Važno je, takođe, i da dvojno državljanstvo ne utiče na pravo na akcije.

Ono što je bitno jeste da svi oni u prethodnim procesima privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije drugih državnih preduzeća. A mnogi radnici to upravo jesu, i sada nemaju pravo na besplatne akcije, a iako su im firme u kojima su dobile deonice otišle u stečaj.

S druge strane, lica koja već poseduju nasleđene ili kupljene akcije imaju pravo dobijanja besplatnih akcija. Drugim rečima, na besplatne akcije mogu da računaju svi oni rođeni do 31. decembra 1989. godine, a koji su ispunili i ove druge uslove.

Upis akcija je bio pre 11 godina i trajao je šest meseci.

Do sada je četiri miliona građana dobilo po pet akcija NIS i po jednu akciju Aerodroma "Nikola Tesla", a čijim se deonicama trguje na Beogradskoj berzi, ali i po sedam akcija Akcionarskog fonda i 31 akciju "Telekoma Srbija" čije akcije nisu uključene u javno trgovanje i kojima se ne može trgovati.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Kako do novca

Građani, praktično, od besplatnih akcija mogu da dobiju novac po dva osnova: prodajom akcija i po osnovu dividende. Oni koji nisu prodali akcije svake godine mogu da računaju na dividendu koja do sada ukupno iznosila 6.300 dinara.

Ovaj novac građani mogu da podignu na šalteru preduzeća Pošta Srbije uz obavezno pokazivanje lične karte. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

S druge strane, novac od akcija NIS i Aerodroma mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. S prodajom deonica gubi se i pravo na dividendu.

Jedna akcije NIS jutros je vredela 749 dinara, a jedna akcija Aerodroma Nikola Tesla 998 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading