Raskid ugovora moguć bez penala ako vam i jedan kanal ukinu

Autor:

Vesti

29.09.2017

18:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je u Srbiji lakše roditi mečku nego bez plaćanja penala raskinuti ugovor sa mobilnim i kablovskim operaterima, znatna promena cene i sadržaja paketa retki su razlozi za prekid saradnje bez dodatnih troškova.

Građani teško izlaze iz ralja operatera

Prema Zakonu o elektronskim komunikacijama, operateri su dužni da najmanje mesec dana unapred obaveste pretplatnike o izmenama uslova ugovora, dajući korisniku mesec dana fore da bez ikakvih kazni prekinu saradnju. Advokat Marko Milanović objašnjava da svaka jednostrana izmena ugovora može biti razlog za raskid ugovora.

Operateri su dužni da najmanje mesec dana unapred obaveste pretplatnike o izmenama ugovora, dajući korisniku mesec dana da bez ikakvih kazni prekinu saradnju

- Ukoliko kablovski operater ukine određeni televizijski kanal i time prekrši ugovor, korisnici mogu da ga raskinu. Isto važi i kada je promena cene usluga mobilnih operatera u pitanju - objašnjava Milanović.

DOSKOČILI ZAKONU

Ipak, Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača, objašnjava da su mnogi operateri našli način da doskoče i ovoj zakonskoj obavezi.

56 kablovskih operatera postoji u Srbiji

- U slučaju da u ugovoru nisu precizno utvrđene usluge, ukoliko nije naveden tačan spisak TV kanala čije je korišćenje ugovoreno ili nigde ne stoji tačan broj ugovorenih kanala, korisniku je otežano da bez štetnih posledica jednostrano raskine ugovor. Ukoliko jednu televiziju zamene drugom, pravdaju se time da nigde nisu naveli da će tog prvobitnog kanala biti sve dok traje ugovor - objašnjava Nikolić.

OGRADILI SE

Operateri su se ogradili i unošenjem u ugovor fraze "neznatni deo obaveze".

- To znači da promena cene od 20 dinara, izbacivanje jednog kanala ili promena jednog dela paketa nije dovoljna za raskid ugovora. E, sad, ukoliko je u pitanju sportski paket iz kog je izbačen važan sportski kanal, to je druga stvar - kaže Nikolić.

Visina penala za raskid ugovora određuje se tako što se mesečna cena pomnoži sa brojem preostalih meseci do redovnog isteka ugovora

Ukoliko žalba ne prođe, visina penala za raskid ugovora određuje se tako što se mesečna cena pomnoži sa brojem preostalih meseci do redovnog isteka ugovora. Ali, to nije sve.

- Potpisivanjem ugovora smo se obavezali nekome na vernost, pa smo dobili i određene pogodnosti. Telefon za dinar ne bi koštao dinar da se nismo obavezali da plaćamo mesečni račun. Velike su šanse da nam i to naplate uz penale, a operateri naplaćuju i priključne takse, koje inače dobijamo besplatno - kaže Nikolić.

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading