FALSIFIKUJU SRPSKE PAPIRE I ŠALJU VOĆE U RUSIJU

Vesti

28.09.2017

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čije je srpsko voće, pitanje je koje muči Ruse jer sumnjaju da na njihovo tržište s falsifikovanim srpskim deklaracijama ulazi voće iz država EU, kojima je uveden embargo. Poslednji incident s izvozom srpskog voća desio se prošle nedelje, kada je ruska sanitarna služba zadržala pošiljku breskvi, šljiva i nektarina zaraženih štetnim moljcem. Ovo nije prvi slučaj, ali nikada nije do kraja razjašnjeno da li je voće zaustavljeno na granici sa Rusijom bilo zaista iz Srbije ili je posredi bio reeksport iz nekih drugih država.

11 odsto je povećan izvoz voća u 2017. godini

DVA SCENARIJA

Ove sumnje ne odbacuje ni ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Ko god da se igra s tim stvarima, ne piše mu se dobro - poručio je ministar za Srpski telegraf dok se sprema da u Rusiji o ovim pitanjima porazgovara s njihovim ministrom poljoprivrede Aleksandrom Tkačevim.

RepublikaFoto: Tanjug
Branislav Nedimović

Za šverc preko leđa Srbije postoje dva scenarija. U prvom srpski izvoznici uvoze voće iz zemalja EU, a potom ga Rusiji "poturaju" kao svoje. U nadležnim inspekcijama tvrde da su takvi slučajevi retki, uz napomenu da je tačno sve što je upisano na našim deklaracijama, ali da ne garantuju da se situacija ne menja kada šleper izađe iz Srbije. Po drugom scenariju se ceo proces falsifikovanja dokumentacije i isporuke obavlja van Srbije, pa naša zemlja i ne zna da je umešana u prevaru.

LAKO UTVRDITI

Agroekonomista Vojislav Stanković objašnjava da je u eri IT komunikacija sve moguće, a pogotovo oprati papire i dodaje da je zbog toga neophodno uozbiljiti spoljno-trgovinsko poslovanje.

- Spoljna trgovina u Srbiji je previše liberalizovana, pa pojedini akteri prave štetu državi. Takve ljude treba uhvatiti i zabraniti im da se bave ovim poslom. Država mora da sačuva sebe, ali i rusko tržište, jer je poslednjih godina mnogo uloženo u povećanje zasada voća, pa bismo bez izvoza u Rusiju stvarali previše viškova - kaže Stanković. On objašnjava da je lako utvrditi da li je jabuka proizvedena u Poljskoj jer njihova ima ukus krompira.

BROJKE

* 200 miliona dolara vredi izvoz u Rusiju
* 11 odsto povećan izvoz voća ove godine
* 22 odsto veći izvoz povrća ove godine
* 144 miliona stanovnika ima Rusija
* 2.000 pošiljki imali smo u avgustu i septembru

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading