Gasovod TANAP dobra šansa za Srbiju i važan za ceo region

Autor:

Vesti

02.12.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sastao se u Ipsali sa turskim ministrom energetike i prirodnih resursa Fatihom Donmezom. Posle sastanka Antić je istakao da je Turska realizovala veliki projekat - izgradnju TANAP, gasovoda dugačkog gotovo 1.850 kilometara.

Foto: Tanjug/Ministarstvo energetike
SASTANAK U IPSALI: Ministri energetike Srbije i Turske

On je podsetio da je cilj projekta TANAP da se prirodni gas koji se proizvodi na dva gasna polja, Šah Deniz u Azerbejdžanu i u oblasti Kaspijskog mora, dopremi u Tursku i Evropu. Taj projekat zajedno sa gasovodom "Južni Kavkaz" i Trans-jadranskim gasovodom TAP, sačinjava "Južni gasni koridor", ukupnog kapaciteta 16 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

ANTIĆ: Novi izvori gasa doprineće da čitav naš region bude energetski bezbedniji

- To je izuzetno važno za čitav region jer omogućava divesifikaciju snabdevanja gasom. Novi izvori gasa doprineće da čitav naš region bude energetski bezbedniji i stabilniji. To omogućava takođe da kroz sve te gasovode i LNG terminale regiona, a pogotovo LNG terminal u Aleksandropoliju omogući dodatne izvore snabdevanja gasom - izjavio je Antić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Na poziv Erdogana

Delegacija Srbije koju su činili ministar Aleksandar Antić i predsednica Skupštine Maja Gojković, na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i ministra energetike Fatiha Donmeza, predstavljala je našu zemlju na ceremoniji završetka radova na gasnom projektu TANAP u Ipsali.

On je ocenio da to svakako predstavlja dobru šansu i za Srbiju uzimajući u obzir da se u ovom trenutku razvijaju dva projekta koja su u vrhu evropskih i regionalnih prioriteta. To je interkonekcija Grčka-Bugarska i interkonekcija Bugarska-Srbija, odnosno gasovod Sofija-Dimitrovgrad-Niš. Te dve interkonekcije nas povezuju sa "Južnim gasnim koridorom" i one omogućavaju da Srbija, a sutra i BiH, mogu da očekuju gas iz ovog pravca snabdevanja.

- Mi ćemo te dve interkonekcije završiti do 2022. godine, tako da već negde od 2023-2025. godine, kada se očekuje da će se i povećati proizvodnja gasa u Azerbejdžanu, ovaj gas i taj gasovod može da bude vrlo konkurentan i na našem tržištu - naveo je srpski ministar rudarstva i energetike.

1.850 kilometara dugačak gasovod TANAP

Antić je naglasio da bi Srbija trebalo da postane značajan partner u povećanju ukupne energetske bezbednosti čitavog regiona.

- Važno nam je što danas predstavljamo Srbiju na mestu gde su se okupili lideri Turske, Azerbejdžana, Gruzije. Energetska bezbednost je strateško, geopolitičko pitanje svake države i kao takva ne poznaje granice. Srbija je jasno definisala svoje ciljeve po pitanju postizanja sigurnosti snabdevanja gasom, razvijamo značajne projekte, i za to, kao Vlada, imamo snažnu podršku predsednika Aleksandra Vučića - naglasio je ministar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading