Avia Prime o kupovini "Jat-Tehnike": Uzdignućemo srpsku firmu na svetski nivo, gde i pripada

Autor: b92.net, Republika

Vesti

28.11.2019

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Avia Prime, stopostotni vlasnik kompanija Adria Tehnike iz Slovenije i Linetech-a iz Poljske, pobednik je tendera za privatizaciju Jat-Tehnike.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Navedena kompanija za održavanje i servisiranje vazduhoplova (skraćeno MRO) će nakon završetka transakcije biti u mogućnosti da avio-prevoznicima i operaterima ponudi 34 pozicije za održavanje aviona.

Nakon sprovedenog postupka Avia Prime će biti jedna od dominantnih grupacija na MRO tržištu u Evropi, navodi poljski sajt pb.pl.

Ministarstvo privrede objavilo je 28.11.2019. da je Avia Prime zvanično proglašena za kupca subjekta privatizacije, Jat Tehnike, jer je ispunila sve kriterijume i uslove koje je ministarstvo privrede predvidelo u postupku privatizacije, i poslala najvišu ponudu.

"Zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije na ovoj prilici i sprovođenju ovog zahtevnog procesa. Svim snagama ćemo se potruditi da Jat Tehniku uzdignemo na svetski nivo u MRO segmentu gde po tradiciji i pripada", kazao je Piotr Kaczor, generalni direktor Avia Prime.

- Tržište avio-usluga se konstantno menja, a poslednje dve godine u Evropi pokazale su da samo jake i velike MRO kompanije mogu da podnesu nagle promene na tržištu. Zato je naš status kao grupacije koristan za sve – Avia Prime učvršćuje poziciju na tržištu i povećava svoje kapacitete a Jat Tehnika postaje deo većeg entiteta - prokomentarisao je Krzysztof Pietkun, potpredsednik Avia Prime i predsednik Linetecha.

- MRO industrija u Evropi obećava veoma dinamičan razvoj u sledećim godinama. Zadovoljni smo što smo pre više od godinu dana investirali u Avia Prime Group, vidimo rast kompanije i željno iščekujemo dalji razvoj zajedno sa Jat Tehnikom - prokomentarisao je Jozef Janov, Partner investicionog fonda Hartenberg Holding, koji je jedan od najvećih akcionara grupe Avia Prime.

- Ovom transakcijom smo napravili korak unapred ka razvoju JAT Tehnike i cele grupacije Avia Prime, i pomerili smo granice u MRO industriji ulaskom u Srbiju - rekao je Dejan Kostić, potpredsednik Avia Prime.

 

 

Jat Tehnika, čije je sedište na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, biće četvrta lokacija za održavanje aviona Avia Prime grupe, zajedno sa aerodromima u Ljubljani (Slovenija), i aerodromima Katowice i Rzeszow (Poljska).

- Izuzetno smo ponosni što možemo da investiramo u Jat Tehniku i što ćemo imati priliku da pozovemo svetske avio-kompanije da održavaju svoje vazduhoplove u Beogradu. Investicijama u postojeću infrastrukturu i tehnološki razvoj Jat Tehnike, i kroz zajedničku saradnju entiteta u grupaciji, bićemo u mogućnosti da ponudimo svojim korisnicima više pozicija za održavanje aviona, kao i održavanje više tipova aviona, motora i avio-komponenti. Mogućnost da avio prevoznici održavaju više tipova vazduhoplova, motore i komponente u jednoj grupaciji nam daje veliku prednost nad ostalim kompanijama za održavanje koje su većinom bazirane samo na jednoj lokaciji i imaju ograničenu ponudu - ističe Kačor, i dodaje da je to jedan od razloga zašto mogu uspešno da posluju čak i sa avio-prevoznicima koji imaju sopstvene kapacitete za održavanje aviona u odredjenim segmentima.

Koreni kompanije JAT Tehnika potiču iz 1927.godine, i jedna je od najstarijih MRO kompanija u Evropi. Jat Tehnika poseduje izmedju ostalog i FAA FAR145, EASA PART-145 and -21J i sertifikate za održavanje vazduhoplova tipa Boeing 737 klasik i Boeing 737 nove generacije, Boeing 737 MAX, Airbus A320 CEO i ATR 42/72, Sukhoi RRJ 95, Qatar, poseduje Ruski i Turski sertifikat za održavanje aviona, sertifikovane radionice kao i značajne kapacitete za popravku i održavanje motora. U dva hangara, dodatnih 14 linija za održavanje proširiće mogućnosti kompanije Avia Prime da pruža osnovno održavanje na navedenim tipovima aviona i u Beogradu, uključujući mogućnost paralelnog rada na dva širokotrupna aviona B747-400, i motorske radionice sa testiranjem motora ispod 334kN CFM familije. Jat Tehnika saradjuje sa poznatim avio-operaterima u Evropi, na primer Er Srbija, ASL, Corendon, Swift Air, Pobeda Airlines...

- Svesni smo koliko možemo zajedno da postignemo i zbog toga smo ponosni što postajemo deo Avia Prime grupe jer kroz stabilnog evropskog partnera imamo mogućnost daljeg infrastrukturnog i tehnološkog razvoja - kaže Miroslav Musulin, direktor Jat Tehnike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading