Još jedna dobijena bitka za spas sela

Autor:

Vesti

26.11.2019

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novo poglavlje velike i odsudne bitke za spas sela. U akciji od čijeg uspeha zavisi možda i sudbina čitave zemlje i njen opstanak Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, na svečanosti u Palati Srbija potpisao je 58 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama širom zemlje. Tom prilikom Krkobabić je ponovio poruku koju zbog njene važnosti izgovara svaki put kada okupi zadrugare: "Mora se zaustaviti pražnjenje i odumiranje srpskog sela."

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Milan Krkobabić

- Vlada Srbije, uz punu podršku predsednika Aleksandra Vučića, u ove tri godine ukupno je uložila oko 1,8 milijardi dinara u ove namene, što predstavljaju siguran obrazac napretka - izjavio je Krkobabić.

TEHNOLOŠKI ISKORAK

On je naglasio da je taj novac i veliki i mali iz dva razloga.

- Veliki je jer država prvi put na takav način ulaže u zadrugarstvo i nosioce poljoprivrednih gazdinstava, a mali ako uzmemo u obzir koliko je zaista potrebno ulagati - rekao je Krkobabić i dodao da očekuje da će u narednom periodu ovo biti ključna tema za Srbiju.

667,2 miliona dinara juče ukupno podeljeno

Novac je juče, u ukupnom iznosu od 667,2 miliona dinara, dobilo 58 zadruga, i to osam stočarskih, devet voćarskih, 14 ratarskih, sedam povrtarskih, šest pčelarskih, jedna zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga koje će ga koristiti za više faze prerade proizvoda.

Zahvalnost akademiji

Ministar Krkobabić zahvalio se na saradnji Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i njenom odboru za selo sa najeminentnijim članovima, predvođenim akademikom Draganom Škorićem. Izrazio je zahvalnost i ljudima sa Poljoprivrednog fakulteta, profesoru Zoranu Keseroviću i svima drugima koji doprinose uspehu akcije koju vode ministar i njegov tim.

Bespovratna sredstva, pre svega za tehnološki iskorak, dobile su i dve složene zadruge, jedna sa teritorije centralne Srbije i jedna iz Vojvodine.

58 zadruga dobilo bespovratnu pomoć

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2019. godini.

605 NOVIH ZADRUGA OSNOVANO OD POČETKA 2017.

Projekat "500 zadruga u 500 sela" je sa 605 novoosnovanih zadruga od svog početka 2017. godine premašio sva očekivanja i vratio poverenje u zadrugarstvo u Srbiji, još jedna je od poruka upućenih juče iz Palate Srbija.

Učestvuju i lokalne samouprave

Program svake zadruge koja je konkurisala za bespovratna sredstva morao je da prođe verifikaciju lokalne samouprave. Opštine su dale saglasnost i stručna komisija razmatrala je samo one predloge koji su usaglašeni sa stavovima lokalnih samouprava. Tako je postignut idealan spoj onoga, pre svega logistike, što lokalne samouprave mogu da obezbede, dok su u Krkobabićevom timu okupljeni najbolji stručnjaci iz ove oblasti čije znanje daje neprocenjiv doprinos akciji koja se vodi.

BITNI PARTNERI

Kako je objasnio Krkobabić, zadruge su kao organizacioni oblik neophodne da bi se osnažili domaći proizvođači.

Škorić: Sad moguć i izvoz

Akademik Dragan Škorić poručio je da su uspeli da probude svest kod seljaka da samo udruženi mogu ići napred.

- Zadruge postaju nosioci razvoja sela i regiona. Krenula je i proizvodnja finalnih proizvoda, tako se stvaraju uslovi za izvoz - objasnio je akademik.

- Istovremeno, to im omogućava da postanu i bitni partneri trgovinskim lancima, različitim preduzećima i velikim korporacijama. Bez dobre zadruge nema opstanka sela. To je prvi korak u ekonomskom smislu, a proces i koncept oživljavanja sela je nešto u šta ulazimo intenzivno od početka godine sa nacionalnim timom i stručnjacima koje smo u njemu okupili - poručio je Krkobabić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading