Pritisak EU na Srbiju: Naša zemlja mora da se odrekne svih trgovinskih aranžmana ukoliko želi članstvo

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

25.10.2019

14:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan kada premijerka Srbije Ana Brnabić u Moskvi potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije, iz Brisela i zvanično ukazuju da Srbija može da bude deo sporazuma sa drugim zemljama i organizacijama, sve dok ne postane članica Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Na dan ulaska u EU Srbija će morati da se povuče iz bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini - izjavila je portparolka EU Maja Kocijančič.

Kocijančič je, početkom nedelje, u izjavi za Tanjug objasnila da EU "pažljivo prati" situaciju oko ulaska Srbije u slobodnu trgovinsku zonu sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom. Ona je dodala i da je EU u stalnom "političkom i trgovinskom dijalogu" sa srpskim vlastima.

- Srbija može da ulazi u sporazume sa drugim zemljama i organizacijam pre ulaska u EU. U okviru pristupnih pregovora Srbija se obavezala da će se na dan ulaska u EU povući iz svih bilateralnih trgovinskih sporazuma - izjavila je Kocijančič.

Ona je objasnila i da nije u pitanju nikakav "novi uslov", već opšte pravilo koje važi za sve kandidatske zemlje koje žele članstvo u EU.

Bez obzira na ulazak Srbije na slobodno trgovinsko tržište Evroazijske unije u Briselu naglašavaju da EU i dalje ostaje najvažniji trgovinski partner Srbije, sa 63 odsto ukupne trgovine uz "zadovoljavajući rast i dinamiku".

RepublikaFoto: Tanjug/S. MILJEVIĆ
Ana Brnabić sa Dmitrij Medvedevom

- Trgovina sa Rusijom iznosi manje od 10 odsto ukupne srpske trgovine, dok su evropske investicije u Srbiji deset puta veća od ruskih - navode u Evropskoj komisiji.

Iz Brisela i ovim povodom još jednom podsećaju na obavezu Srbije da se tokom pristupnih pregovora usklađuje sa Zajednickom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Premijerka Ana Brnabić potpisaće danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) koji će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading