VELIKI NAPREDAK SRBIJE: Predstavljena nova Duing biznis lista

Autor: kurir.rs/Tanjug

Vesti

24.10.2019

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reforme Ministarstva privrede u oblasti zaštite manjinskih akcionara i rešavanja stečaja, kao i rad Ministarstva građevinarstva na daljem unapređenju sistema građevinskih dozvola, pogurali su Srbiju do 44. pozicije na novoj Duing biznis listi, što predstavlja skok od četiri mesta u odnosu na lane, rečeno je danas na 4. godišnjoj konferenciji "Duing Biznis 2020" u Beogradu.

Foto: youtube.com/ Tanjug News Agency official

Nova Duing biznis lista je predstavljena danas u Beogradu, a prisustvovali su ministarka i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Srbija je unapredila uslove poslovanja u šest oblasti-građevinske dozvole, dobijanje priključka za struju, zaštita manjinskih akcionara, plaćanje poreza, izvršenje i stečaj, ali se to nije odrazilo na bolji plasman u svim tim kategorijama jer su i druge zemlje napredovale.

Zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima, na kojima su sarađivali Ministarstvo privrede i NALED, data su veća prava manjinskim akcionarima u upravljanju kompanijama i podignuta transparentnost u poslovima rukovodstva gde postoji potencijalni lični interes direktora, rečeno je na konferenciji.

Zbog toga je u ovoj kategoriji ostvaren najveći pomak, od 46 mesta (sa 83. na 37.).

Svetska banka priznala je i izmene Zakona o stečaju, kojima je između ostalog dato pravo svim poveriocima da učestvuju u izboru stečajnog upravnika i od upravnika dobijaju sve informacije o postupku stečaja, te je ostvaren skok za osam mesta (sa 49. na 41.).

Foto: pixabay.com

Među 10 indikatora koje Svetska banka ocenjuje, neprikosnoveno prvo mesto i dalje drži izdavanje građevinskih dozvola.

Srbija je u pogledu izdavanja građevinskih dozvola na 9. mestu u svetu, što je rekordan rezultat u odnosu na ranije plasmane, kao i plasmane drugih zemalja u regionu.

Prošle godine, Srbija je kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola bila na 11 mestu. Najveće unapređenje postignuto je kroz Zakon o republičkim administrativnim taksama, čijim je izmenama gotovo prepolovljena taksa za dobijanje lokacijskih uslova.

Zbog toga je Srbija napredovala još dva mesta i novim plasmanom ostvarila najbolji rezultat u regionu i ujedno najbolji rezultat ikada postignut u ovoj kategoriji.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da se Srbija na Doing business listi već nekoliko godina ne takmiči sa prosečnima, već sa najuspešnijim zemljama na svetu.

Foto: Tanjug/M. MIRČETIĆ
Zorana Mihajlović

Svako pomeranje na ovoj listi utoliko je važnije jer znači da smo iza sebe ostavili zemlje koje već imaju veoma dobro poslovno okruženje, istakla je ministarka.

- Deveto mesto na svetu u građevinskim dozvolama, kao i napredak sa 48. na 44. mesto u ukupnom skoru obavezuju nas da još efikasnije sprovodimo reforme i u drugim oblastima, kako bismo iduće godine dodatno popravili naš rejting - navela je ministarka.

- Ako smo mogli među prvih 10 na svetu u građevinskim dozvolama, ne vidim zašto to ne bi bilo moguće i u nekim drugim oblastima i tome treba da težimo - rekla je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na rang-listi Svetske banke.

Foto: Tanjug/AP

Od zemalja u regionu, ispred Srbije su samo Severna Makedonija i Slovenija.

Na novoj Doing busineš listi, od Srbije su među ekonomijama regiona jedino uspešnije Severna Makedonija (17) i Slovenija (37), dok su iza ostale BiH (90), Albanija (82), Kosovo* (57), Hrvatska (51) i Crna Gora (50).

Osim Srbije, napredak su ostvarile Hrvatska, skokom za sedam mesta (sa 58. na 51.) i Slovenija za tri (sa 40. na 37.). Pad su zabeležile Albanija za 19 mesta (sa 63. na 82.), Kosovo* (sa 44. na 57.), Severna Makedonija (sa 10. na 17.), BiH (sa 89. na 90.). Crna Gora je zadržala isto mesto (50).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading