Mali: Skidanje Srbije sa "sive liste poreskih oaza" je dokaz uspešnih reformi!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

10.10.2019

15:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da skidanje Srbije sa tzv. evropske "sive liste poreskih oaza" smatra velikom nagradom za uloženi trud i dokazom da ubrzano sprovodimo reforme i usklađujemo naš poreski sistem sa evropskim i svetskim standardima.

RepublikaFoto: ST/Vlada LUKIĆ
Siniša Mali

- Snaga poreskog sistema jedne zemlje, ogleda se u donošenju i sprovođenju primenljivih propisa, dobro uspostavljenom sistemu nadzora i kontrole, i mogućnosti upravljanja rizicima. Na tome smo vredno radili i zbog toga ovo smatram velikom nagradom za uloženi trud - ocenio je ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali, saopštilop je Ministarstvo finansija.

On je naglasio da Vlada Srbije uspešno sprovodi preuzete obaveze na poboljšanju okvira poreske politike, kao i obaveze u pogledu brze razmene informacija, a u skladu sa međunarodnim standardima.


- Uveren sam da će ova vest, kao i sve dobre vesti koje su stizale ovih dana sa raznih strana sveta, i od različitih institucija, dodatno potvrditi poverenje međunarodne investicione javnosti da ulažu u našu zemlju i da pored pravne, osete i poresku sigurnost i šta zapravo znači ravnopravan fiskalni tretman na tržištima EU i Srbije -rekao je Mali.

Ministar ističe da je ovo samo deo slagalice, koji treba da dovede do kompletne fiskalne usaglašenosti i integracije u EU.

- Na taj način se otklanjaju poreske prepreke slobodnog kretanja robe i kapitala, a sve u cilju ostvarivanja boljeg funkcionisanja tržišta. Poreska harmonizacija, odnosno smanjivanje razlika između poreskih sistema i razmena informacija između poreskih vlasti, čini poreske sisteme transparantnijim. Upravo to je cilj ove reforme - ocenio je Mali.
RepublikaFoto: pixabay.com
"Ovo je deo slagalice koji treba da dovede do kompletne fiskalne usaglašenosti i integracije u EU"

Republika Srbija je, pre roka, ispunila svoje obaveze u oblasti međunarodne poreske saradnje i transparentnosti u razmeni poreskih podataka, kako bi se uskladila sa principima dobrog upravljanja porezima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i EU, a zbog čega je skinuta sa evropske liste jurisdikcija koje ne sarađuju u poreskoj materiji (tzv. evropska "siva lista poreskih oaza"), objašnjava se u saopštenju.


U obrazloženju, koje je objavio Savet ministara EU, napisanog na osnovu ocene i preporuke OECD, navodi se da je Srbija skinuta sa te liste i podseća da je Srbija u julu 2019. godine potpisala Konvenciju o multilateralnoj administrativnoj saradnji (MAC), koja je kasnije potvrđena u Skupštini Srbije.

Navedeno je, od strane OECD i EU, da je Republika Srbija, zajedno sa velikim brojem drugih država i jurisdikcija, na dobrom putu, u međunarodnim naporima u borbi protiv poreske evazije, što svakako treba pozdraviti i ispratiti i u domaćoj stručnoj javnosti.

Lista koju formira EU doprinosi stalnim naporima u sprečavanju izbegavanja poreza i promovisanju principa dobrog upravljanja kao što su poreska transparentnost, pošteno oporezivanje ili međunarodni standardi protiv erozije poreske osnovice i prebacivanja profita.

EU je u decembru 2017. godine izradila "crnu" i "sivu" listu poreskih oaza, nakon što su otkriveni složeni manevri kojima kompanije i bogati pojedinci nastoje da smanje poreske obaveze. Mesto na "crnoj" listi za države znači lošu reputaciju i strože kontrole u transakcijama sa EU, napominje se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading