Osiguranje proizvodnje za miran san

Autor:

Vesti

07.10.2019

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skoro celokupnu voćarsku proizvodnju osiguravam već devet godina i budući da od toga živim, osiguranje mi je važno da ne bih rizikovao i mogao mirno da spavam, kaže voćar Vladimir Vuković iz sela Milinčica kod Valjeva.

RepublikaFoto: Promo foto
Rekordna posećenost - "Ovčarska izložba"

On je tako objasnio značaj osiguranja poljoprivredne proizvodnje i zašto mu je bilo važno da svoj trud osigura, a svoja iskustva mogao je da podeli i nove informacije dobije na radionici u selu Pričević kod Valjeva, u organizaciji "Dunav osiguranja" i "Agropresa", koja je održana u okviru najveće manifestacije tog tipa "Ovčarske izložbe".

Foto: Promo foto
Aleksandar Dragojlović, koordinator "Dunav osiguranja" za poljoprivredu za region zapadne Srbije

Vuković je rekao da je voćarsku proizvodnju počeo da osigurava kod "Dunav osiguranja" pre devet godina i da je time zadovoljan, kao i da, na sreću, do sada nije imao velikih šteta.

Vuković se bavi proizvodnjom šljive koju suši, a osigurava starije zasade, i to, kako kaže, delom na kvalitet, a delom na klasično osiguranje.

Foto: Promo foto
Kadar s radionice u selu Pričevići

Prošle godine, kaže, uspeo je da osuši šest tona šljive, tako da je za njega to bila solidna godina što se tiče kvaliteta i prinosa.

Ističe da su od velikog značaja i subvencije koje država daje za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.

Koordinator za osiguranje poljoprivrede za region zapadne Srbije u „Dunav osiguranju“ Aleksandar Dragojlović rekao je da je potrebno sistematičnije raditi na jačanju svesti proizvođača i vlasnika životinja u tom delu Srbije, buduću da je osigurano svega 10 odsto obradivih površina.

Foto: Promo foto
Bojan Bošković, direktor Javnog preduzeća "Agrorazvoj - valjevske doline"

Podsećajući da se svake godine poslednje nedelje u septembru u Pričeviću održava jedna od najvećih manifestacija, "Ovčarska izložba" to je bila prilika, dodaje, da "Dunav osiguranje" podeli više informacija sa svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima i prestavi im zašto je važno da osiguraju proizvodnju.

Dragojlović je kao važnu meru ocenio subvencije države za osiguranje 70 odsto proizvodnje u Zlatiborskom, Kolubarskom i Moravičkom okrugu, zahvaljujući čemu je, dodaje, ostvareno povećanje osiguranja useva voća, najviše maline, za više od 25 odsto.

RepublikaFoto: Promo foto
Vladimir Vuković, osiguranik iz sela Milinčica kod Valjeva

Ukazujući na to da osiguranje nije velika stavka, on je kao primer naveo da bi za osiguranje 10 ili 11 krava godišnja premija s dodatnim rizicima iznosila od 1.500 do 2.000 dinara po grlu.

- Ovakve manifestacije, poput današnje, dobra su prilika da se poljoprivrednici o tome informišu i sa agentima o prodaji osiguranja ugovore najbolji model - rekao je Dragojlović.

Direktor Javnog preduzeća "Agrorazvoj - valjevske doline" Bojan Bošković rekao je da su na današnjoj manifestaciji predstavljena samo najbolja grla iz Kolubarskog okruga.

Foto: Promo foto
Najveća smotra ovaca u Pričevićima u okolini Valjeva

Govoreći o značaju subvencija, on je rekao da je to veoma velika pomoć za stočare i podsetio da se u tri okruga u Srbiji daju subvencije i do 70 odsto.

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović rekao je da je taj kraj Srbije poznat po stočarstvu, prevashodno gajenju ovaca, i dodao da današnja manifestacija prerasta u tradicionalnu.

Podsetio je da je Grad Valjevo od 2016. šest puta povećao subvencije za poljoprivredu, kako za stočarstvo tako i za ostale grane, a da ima i dosta start-apova u toj oblasti.

Foto: Promo foto
Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva

- Naša želja je da svim seoskim sredinama doprinesemo da poljoprivrednici imaju što bolje uslove i da se poboljša kvalitet njihovog života - rekao je gradonačelnik.

On je kazao da se nada da će za 2020. godinu subvencije za poljoprivredu premašiti 60 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading