STIŽU ŠUŠKE: Tokom Erdoganove posete Srbiji otvara se šest fabrika

Autor: kurir.rs/tanjug/Bliglič

Vesti

04.10.2019

07:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Turske u Beogradu Tandžu Biglič kaže da će, tokom posete Srbiji, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o novim projektima korisnim za obe zemlje i najavljuje da će biti otvoreno šest fabrika.

RepublikaFoto: Republika
Ambasador Turske

- Predsednik Turske nakon dve godine opet dolazi u posetu Srbiji. Ove godine je 140. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje, a prijateljstvo između dva lidera je na najvišem nivou. Ovo prijateljstvo se naravno odražava i na naše bilateralne odnose - rekao je Biglič za "Blic".

On je dodao da će tokom posete biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo i rekonstrukciju puta Novi Pazar-Tutin, kao i da će biti otvoreno šest fabrika, u okviru investicija koje su započete 2017. godine.

- Pored toga, otvorićemo i projekte koje je realizovala TIKA, kao što je tvrđava Ram. Svakako će dva lidera razgovarati i o novim projektima korisnim za obe zemlje - rekao je ambasador.

On je naglasio da ekonomska i trgovinska saradnja između dve zemlje raste svakim danom.

- Trgovinska razmena koja je pre dve godine iznosila 800 miliona dolara danas iznosi više od 1,3 milijarde dolara. Pojavljuju se i nove mogućnosti za saradnju - rekao je ambasador.

Biglič je rekao da će u Sremskoj Rači, u prisustvu dva predsednika i članova Predsedništva BiH, biti položen kamen temeljac za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo, koji je predložen kao projekat tokom posete predsednika Turske 2017. godine.

Foto: Tanjug/Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
Erdogan i Vučić

- Radove ćemo započeti na deonici Sremska Rača-Kuzmin, čiji je izvođač turska kompanija "Tašjapi", a pripreme na projektu deonice Požega-Kotroman su u toku. Pripreme za pomenutu deonicu biće završene 2020. godine, posle čega ćemo započeti radove i u tom delu - poručio je Biglič.

On je dodao da će tokom posete Edogana biti održan i drugi sastanaak Visokog saveta za saradnju, a ragovaraće se i o bilateralnim odnosima i regionalnim desavanjima.

- Za vreme posete odražaće se i poslovni forum na kome će prisutvovati oko 200 privrednika iz Turske, ali i trilateralni samit lidera Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine - rekao je on.

Osvrnuo se i na "Turski tok", navodeći da je on jako važna prilika kako za Tursku, tako i za Srbiju.

Ambasador je rekao da radovi u vezi sa "Turskim tokom" idu po planu i da se očekuje da tok gasa počne krajem 2019. godine.

Foto: twitter.com/@GazpromEN

On je naveo da je osnovni cilj Turske da unapredi ekonomske i trgovinske odnose sa Srbijom i da naše odnose učini institucionalnim.

- Naš primarni cilj je bezbednost i stabilnost na Balkanu. Pogrešno je tražiti druge motive iza želje Turske da unapredi ekonomsku saradnju sa Srbijom. Naš cilj je da proizvodimo i rastemo zajedno. Zar to nije prirodno? - upitao je on.

Biglič je dodao i da Turska podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, i poručio da bi do eventualnih izmena Dejtonskog mirovnog sporazuma, moglo da dođe uz saglasnost svih zainteresovanih strana i pod nadzorom nadležnih međunarodnih institucija.

- Smatram da će rezultati trilateralnog samita lidera Turske, Srbije i Bosne i Herecegovine, koji će se održati tokom posete predsednika Erdogana, ostvariti konkretan doprinos celom regionu - rekao je Biglič.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading