(VIDEO) Kompanija "MK Fintel Wind" pustila u rad treći vetropark - "Košava“

Autor: Republika

Vesti

24.09.2019

18:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija MK Fintel Wind je zvanično pustila u rad svoj treći, ujedno i najveći vetropark „Košava“ u Izbištu. Ukupna instalisana snaga postrojenja je 69 MW, što znači da ovaj vetropark može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

RepublikaFoto: Promo foto
Antić sa investitorima

- Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije“, rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Tiziano Giovannetti, i dodao:

- Sa ukupnom investicijom od 118 miliona evra, vetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija. Ne stajemo ovde. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta - naveo je on.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se investitorima, porodicama Đovaneti i Kostić, na velikoj energiji koju su uložili u razvoj vetro-energetskog sektora u Srbiji.

- Srećan sam što sam danas čuo za veoma ambiciozne planove MK Fintel Wind-a koji su ohrabrenje za ministarstvo i čitavu Srbiju. Mi smo sa 370 MW koje smo stavili na mreže 2018. i 2019. apsolutni broj jedan u regionu. Činjenica da danas imamo 400 MW iz energije vetra i preko 500 MW iz obnovljivih novih projekata je dokaz da ozbiljno razumemo šta se dešava u energetskom svetu i segmentu globalnih klimatskih promena - zaključio je ministar Antić.

RepublikaFoto: Promo foto

Kompanija MK Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila vetropark "Kula“, koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 MW, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi „La Piccolina“, ukupne snage od 6,6 MW. Sa pokretanjem vetroparka "Košava“ ukupno oko 60.000 domaćinstava je pokriveno "zelenom“ strujom.

Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, u cilju daljeg unapređenja kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede.

Dodatno, MK Fintel Wind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Republike Srbije da do 2020. godine 27% ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora. Kompanija MK Fintel Wind, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinese  stabilnosti energetskog sistema Srbije.

Partneri kompanije Fintel Wind na izgradnji vetroparka "Košava“ bile su Erste banka, UNICredit Banka, Development Bank of Austria, kao i AIK banka. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading