Loše vesti za vozače u Srbiji: Zbog turbulencija na svetskom tržištu, raste cena goriva i na pumpama

Autor: Tanjug

Vesti

17.09.2019

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gorivo u Srbiji, sasvim je izvesno, poskupeće u naredne dve nedelje, jer je cena nafte na svetskom tržištu porasla za čak 20 odsto, dok je njena proizvodnja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte, gotovo preplovljena.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kažu naftaši, naše tržište je osetljivo na globalna kretanja, jer 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte koja je uvezena ili je od uvezenih derivata.

- Mi smo deo tog globalnog tržišta jer uvozimo naftu. Zbog toga moramo da se naviknemo na to da svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas. Sada je zbog krize na Bliskom istoku i činjenice da su u Saudijskoj Arabiji oštećena izuzetno velika naftna postrojenja došlo do značajnog porasta cene sirove nafte na berzi i to jednostavno moraju da osete i potrošači na pumpama - objasnio je Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta“ a. d.

Takođe, bitno je da napomenem da će, ukoliko se ova politička nestabilnost nastavi, a vidimo da se situacija u Saudijskoj Arabiji zaoštrava, doći do novih poskupljenja benzina, dizela i tečnog naftnog gasa, dodao je on.

- Mi tu malo šta možemo da promenimo, jedino možemo da osluškujemo šta se događa u svetu - zaključio je Atanacković.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading