PET RAZLOGA ZAŠTO JE BANKA SIGURNIJA OD SLAMARICE

Autor:

Vesti

13.09.2019

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi bi želeli da štede, ali ne znaju kako i ne znaju gde pa odlučuju da ipak svoj novac ostave u ormaru, ispod kreveta, u kućnom sefu ili u komodi ispod televizora. Štednja ne podrazumeva da se svakodnevno odričete zadovoljstava, već da na vreme isplanirate svoje troškove i budete spremni na nepredviđene situacije koje donosi život. Zato je važno da se dobro edukujemo pre nego što odlučimo da štedimo i da budemo svesni koliko je bezbednije i bolje ostaviti novac u banci, gde je siguran, za razliku od "štekova" u kući koji lako mogu biti pronađeni.

Ko ima, taj i štedi, a ko štedi - taj će i imati

Razlog broj jedan zbog čega ne bi trebalo da krijete novac u svojoj kući jeste taj što ne zarađujete nikakvu kamatu a inflacija će pojesti vašu ušteđevinu. Kada vam je novac na sigurnom, u banci, imate mogućnost da nakon određenog vremena i naplatite svoju štednju.

Krađa, požar, ili bilo koja druga nepredviđena situacija mogu vam izbrisati celu ušteđevinu a mnoge polise osiguranja neće moći da pokriju štetu i da pokriju iznos koji ste čuvali u kući. U banci je vaša ušteđevina osigurana, tako da ste na taj način zaštićeni od bilo kakvih gubitaka.

Foto: pixabay.com
A ako štedite, možete da naplatite i kamatu...

Pouzdanost je takođe jedan od razloga da novac čuvate u banci, jer iako štednja novca kod kuće može pružiti sigurnost poznavanja lokacije, ako ste daleko od kuće i hitno su vam potrebna sredstva, praktično je nemoguće pristupiti gotovini. Takve neprijatnosti ne postoje ukoliko novac čuvate u banci jer banke poseduju filijale, bankomate na gotovo svim lokacijama.

Budući da se podrazumeva da vam banka može odobriti zajmove ili pomoći da pristupite kreditima kada se ukaže potreba, bitno je razmišljati i o finansijskoj budućnosti. Održavanjem dobrih odnosa sa svojom bankom povećavate šanse za pristup drugim finansijskim uslugama zbog evidencije koja postoji, a bez bankovnog računa zajmodavci ne mogu pregledati sve vaše finansijske podatke. Kada imate aktivan bankovni račun, banka vam može pomoći da pristupite zajmovima za hitne slučajeve ili za finansiranje imovine.

Poslednji, ali ne i najmanje bitan razlog za štednju novca u banci jeste smanjena potrošnja. Ušteda novca u banci ograničava pristup sredstvima, a svi smo skloni kupovini stvari od kojih nam većina nije ni potrebna. Međutim, polaganje gotovine u banci ograničava uticaj impulsivne kupovine. Razloga za čuvanje novca u banci ima još mnogo, ali bitno je razaznati one koji su najznačajniji, pronaći domaću i jaku banku i znati da je novac zaista u sigurnim rukama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading