Osiguranje - zaštita savremene poljoprivredne proizvodnje

Autor: Sponzorisani tekst

Vesti

23.08.2019

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na edukativnoj radionici koja je 22. avgusta održana u Bijeljini, u srednjoj "Poljoprivrednoj školi", "Dunav osiguranje" predstavilo je značaj osiguranja u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.

RepublikaFoto: Promo foto
Kadar s radionice u Poljoprivrednoj školi u Bjeljini

- Procenat osiguranja useva i plodova i dalje je vrlo nizak, a mi želimo da organizovanjem ovakvih radionica povećamo taj procenat kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili sigurni u svoje prihode, rekla je v. d. direktora Filijale "Dunav osiguranje" u Bijeljini Marija Nikolić i dodala:

- "Dunav osiguranju" na području Semberije, Posavine i dela Federacije BiH i u 2019. godini poverenje je ukazao veliki broj poljoprivrednih proizvođača. Na ovom području osigurano je oko 1.800 ha različitih kultura, pre svih duvan, pšenica i uljana repica, dok je području Gradačca osigurano  oko 20.000 sadnica šljive, kruške i jabuke - naglasila je Nikolić.

RepublikaFoto: Promo foto
Marija Nikolić v.d. direktorka filijale Dunav osiguranja u Bjeljini

- Klimatske promene nanose velike štete na poljoprivrednim kulturama. "Dunav" je u 2018. isplatio više od 200.000 KM štete, a u poslednje tri godine isplaćeno je oko 390.000 KM – pojašnjava Nikolić i dodaje da je naveći deo osiguranih kultura oštećen gradom.

RepublikaFoto: Promo foto
Zoran Despotović direktor Poljoprivredne škole

Navodeći da je godišnja premija za osiguranje jednog hektara duvana s prosečnim prinosom od 1.500 kg/ha i cenom od 3,3 KM/kg premija iznosi 369 KM, dok je za osiguranje 1 ha pšenice s prosečnim prinosom od 5.000 kg/ha i cenom od 0,35 KM/kg premija iznosi 40,95 KM, Nikolić je učesnike radionice podsetila da poljoprivredni proizvođač na početku plaća samo 10 % premije, dok ostatak plaća najkasnije do 30. septembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za podsticaj koji Vlada RS isplaćuje u iznosu do 50 %, a najviše do 25.000 KM.

Iskustva s "Dunavom" su odlična

Veliki poljoprivredni proizvođač žitarica Branimir Andrić, koji obrađuje oko 300 hektara, naglasio je da je za sve koji se ozbiljno bave ovim poslom i ulažu u agrotehniku osiguranje, iako nije obavezno – obaveza. Moja iskustva s Kompanijom "Dunav" su odlična, kao i 99,9 odsto poljoprivrednika s ovog područja koji su zaključili osiguranje u "Dunavu", kaže Andrić.

Niko Sjerić, koji je s porodicom pre deset godina razvio proizvodnju bundeva na desetak hektara, ali i njihovu dalju preradu do proizvoda za široku potrošnju, ocenio je da je za ovakav tip proizvodnje osiguranje neophodno i dodao da od početka sarađuje s „Dunav osiguranjem“.

Kako je naglasio, osiguranje od proizvodnje, preko prerade, do mašina osnov je mirnog sna i sigurnog posla u oblasti koju on sa porodicom razvija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading