Potvrđeno je! Fiat počinje sa proizvodnjom novih modela u Kragujevcu

Autor: Blic, Republiuka

Vesti

13.08.2019

12:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Globalni šef brenda Fijat Olivier Fransoa potvrdio je nedavno pisanje "Blica" da kompanija planira da terenac na bazi "fijata tipo" proizvodi u Kragujevcu.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- Fransoa je potvrdio rad na porodičnom krosoveru srednje veličine. Ovaj model će se verovatno proizvoditi u srpskoj fabrici, zajedno sa obnovljenim Fiat 500L sa novim blagim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima Firefli - navode italijanski mediji.

Pored toga, kako dodaju, planovi kompanije "Fijat-Krajsler automobili" (FCA) su i ulazak u proizvodnju električnih automobila koju je bivši direktor Serđo Markione odbacivao, a sada je ključ za oživljavanje torinske marke.

Kako su ranije prenosili mediji, kompanija, koja ima fabriku u Kragujevcu, mogla bi da oživi brend "Fijat" u Evropi serijom novih modela.

Kako su naveli, u pitanju su električni "fijat 500", produžena verzija malog modela "đardinjera", nova "panda", ali i "fijat tipo SUV". Poslednji model kompletirao bi gamu sa imenom "tipo" koja se proizvodi u turskoj fabrici "Tofaš", a obuhvata tri modela, hedžbek, limuzinu i karavan. Turska država uložiće 225 miliona evra u redizajn tog modela, koji je dostigao više od 100.000 prodatih primeraka samo u Evropi, a prodaje se i kao "fijat egea" u Turskoj (gde je prodaja veća od 34.000 vozila godišnje) i "dodž neon" u Meksiku. Budući da se u toj fabrici u gradu Bursi pored "tipa" proizvode i drugi modeli ("doblo", "kubo", "fijorino", ali i bratski modeli "pežo biper" i "sitroen nemo"), u FCA planiraju da proizvode "tipo SUV" u Kragujevcu, gde godišnja produkcija "fijata 500L" ne popunjava kapacitete fabrike.

Proizvodnja novog modela u Kragujevcu mogla bi da počne već 2020. ili 2021. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
dugi

13.08.2019 18:00

Da proizvode jeftinije modele pa cemo i mi kupovati.