Ista majica, a veličine različite: Konfekcijski brojevi često zbunjuju kupce

Vesti

11.09.2017

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni trgovci koji posluju u Srbiji ne poštuju međunarodne propise za veličinu i kvalitet odeće, pa se brojevi čak i kod istog proizvođača često ne poklapaju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako praktično svaki modni lanac i svaka država imaju svoje specifičnosti kada su u pitanju veličine, što otežava odabir pravog konfekcijskog broja. S tim se suočila i Beograđanka Mirjana M., koja je u dva butika kupila dve slične majice različitih oznaka za veličinu.

- Jedna majica bila je S, a druga L. Stavila sam jednu preko druge i videla da su identičnih dimenzija. Šok je bio veći zbog toga što razlika nije u jednom broju, nego u dva - objašnjava ona.

Posebna vrsta prevare je odeća na kojoj etiketa pokazuje da se radi o univerzalnoj veličini jer broj koji pristaje svima ne može da postoji.

Da ovo nije samo problem nas u Srbiji, pokazuje i to što su se nedavno žene u Španiji pobunile protiv standardnih veličina jer smatraju da odgovaraju samo mršavim i vitkim devojkama, dok one koje su "zdravo" građene u te brojeve ne mogu da se ukalupe.

Elementi za određivanje veličine odeće

Visina - od glave do pete

Grudi - obim punog dela grudi, ispod pazuha

Kukovi - oko kukova

Bedra - oko zadnjice

Dužina pantalona - od vrha do dna pantalona

Dužina rukava - od pazuha do ivice rukava

Obim kukova - oko kukova

Obim struka - oko struka

Žene sa konfekcijskim brojem 38 najpoželjnije

Čak 80 odsto anketiranih muškaraca radije bi se odlučilo za dame koje nose konfekcijski broj 38 i 40 nego za mršavice kojima odgovara 36.

Muški časopis FHM pitao je muškarce kakav im se tip žena više sviđa: žene s konfekcijskim brojem 36, 38 ili 40, a rezultati su, na razočarenje dama, potpuno iznenađujući. Naime, od 60.000 muškaraca četiri petine njih tvrdi da im se više sviđaju žene s konfekcijskim brojem 38 i 40, nego one sa 36.

Većina glasova otišla je ženama s brojem 38 jer je čak 41 odsto njih reklo kako žene s tim konfekcijskim brojem imaju idealan stas. Konfekcijski broj 40 odabralo je čak 39 odsto muškaraca! Za mršavice kojima odgovara broj 36 opredelilo se tek oko 20 odsto anketiranih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading