Svinjska kuga uzima danak industriji mesa: Zemlje regiona zabranile uvoz svinjskih proizvoda iz Srbije

Autor: Blic, Republika

Vesti

12.08.2019

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas su u Srbiji registrovana četiri slučajeva afričke kuge svinje. Nakon što je vest objavljena, ova bolest svinja počinje da prouzrokuje štetu srpskoj mesnoj industriji.

RepublikaFoto: youtube.com/Uros Davidovic
Foto: Ilustracija

U Crnu Goru zabranjen je uvoz i tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u toj državi, saopšteno je danas iz crnogorske Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove redovno prati epizootiološku situaciju i nakon prijave pojave bolesti automatski zabranjuje uvoz, ukida rešenja koja su na snazi i obaveštava uvoznike o zabrani.

Sve ove mere već danas su preduzete sa ciljem zabrane uvoza iz Srbije, navedeno je u saopštenju.

Prethodno su uvoz svinjskog mesa iz Srbije zabranile Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Sve informacije o afričkoj kugi svinja mogu se pronaći na sajtu Uprave, gde lica koja drže ove životinje, kao i lovci i uvoznici mogu da prate dalje informacije i preporuke.

Iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Srbije saopšteno je da se čekaju rezultati testiranja svinjskog mesa poslatog u referentnu laboratoriju EU u Madridu povodom sumnji na pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading