Domaće investicije važne za razvoj naše privrede

Autor: Republika

Vesti

08.08.2019

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije tajna da je Srbija lider u regionu kada je reč o stranim direktnim investicijama. Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), do polovine jula ove godine strane direktne investicije u našu zemlju dostigle su dve milijarde evra. Iz NBS je takođe rečeno da se trend rasta tih ulaganja očekuje i u nastavku godine. Primera radi, u 2018. godini strane direktne investicije u Srbiju iznosile su 3,5 milijardi evra, što čini 8,2 odsto BDP-a.

RepublikaFoto: Promo

Iako su strane investicije veoma značajne za srpsku ekonomiju i njen dalji razvoj, itekako su važna i ulaganja domaćih kompanija. Ekonomski analitičari navode da domaće kompanije takođe angažuju visokoobrazovane kadrove i doprinose njihovom ostanku u našoj zemlji. Međutim, oni ističu da trenutno nema velikog broja jakih domaćih kompanija koje su spremne da preuzmu rizik većih investicija.

- Poslednjih četiri do pet godina uočava se oporavak industrijske proizvodnje, ali mi nemamo puno domaćih investitora koji će da uđu u taj rizik i da investiraju - rekao je nedavno za domaće medije Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, dodajući da je su za kvalitetan privredni razvoj svake zemlje važna domaća ulaganja i da se rast ne može bazirati samo na stranim investicijama.

Jedna od posebno važnih oblasti kada je reč o ulaganjima i opštem razvoju jeste energetika. Zato raduje činjenica da je NIS, kao jedna od vodećih domaćih kompanija koja angažuje veliki broj lokalnih izvođača, nastavio sa realizacijom značajnih investicija. Prema saopštenju te kompanije, u prvoj polovini godine, investirano je 18,4 milijarde dinara, što je 7 odsto više u odnosu na investicije iz istog perioda prošle godine. Ova činjenica dobija na težini kada se zna da je NIS u 2018. godini investirao 41 milijardu dinara, što je 55 odsto više sredstava u poređenju sa prethodnom godinom.

U NIS-u su najviše novca u ovoj godini investirali u segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i u dalji razvoj Rafinerije nafte u Pančevu. U posebnom fokusu bio je projekat Duboka prerada, čija je vrednost 300 miliona evra i čija se izgradnja finalizuje u pančevačkoj rafineriji. Ovaj projekat je od velike važnosti za Rafineriju, jer će doneti proizvodnju veće količine najvrednijih goriva, pre svega dizela, kao i novi proizvod koks, koji se sada uvozi u Srbiju. Pored toga, novo postrojenje je važno i za zapošljavanje domaćih stručnjaka pa je tako već uposleno 60 novih ljudi koji će raditi na ovom proizvodnom pogonu.

Profesor Dragan Govedarica sa Katedre za naftno-petrohemijsko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu rekao je nedavno za domaće medije da će izgradnja Duboke prerade obezbediti da Rafinerija nafte Pančevo uđe u novi radni režim koji će joj omogućiti da brže odgovori na promene u potražnji proizvoda nafte na tržištu.

- Pored toga, otvara se mogućnost da se proširi kapacitet prerade i nastupi sa većim izvozom goriva u regionu. Tehnološki projekti izgradnje postrojenja kao što je Duboka prerada su značajni i zbog toga što upošljavaju niz privrednih subjekata iz naše zemlje, ali i inženjera različitih struka (tehnolozi, mašinski, elektro, građevinski inženjeri) i daju zamah sveukupnim industrijskim aktivnostima - rekao je Govedarica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading