Kinezi će u Boljevcu proizvoditi eksploziv! Obnavalja se godinama zapušteno vojno skladište

Autor: Blic, Republika

Vesti

07.08.2019

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska kompanija iz oblasti proizvodnje eksplozivnih materijala, u strateškom partnerstvu sa beogradskom firmom Rudeks, otvoriće na prostoru nekadašnjeg vojnog kompleksa u okolini Boljevca - koji je služio za skladištenje municije - najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva.

RepublikaFoto: youtube.com/Kreator
Boljevac

- Ime kineske kompanije koja gradi najmoderniju fabriku za proizvodnju industrijskog eksploziva je u ovom trenutku poslovna tajna, baš kao i vrednost investicije - ističe predsednik opštine Boljevac Nebojša Marjanović i dodaje da je poznato međutim, da ta kineska kompanija ima fabrike širom sveta u kojima radno angažuje više stotina hiljada radnika.

Inače, nekadašnji vojni kompleks u okolini Boljevca prostire se na oko sedam hektara i u svom sastavu ima podzemne hangare za skladištenje municije. Trenutno su, saznajemo, pri kraju potpuno infrastrukturno opremanje i procedura za prijem radnika, a svečano otvaranje fabrike se - po rečima Marjanovića - očekuje vrlo brzo.

Inače, najveći potrošač industrijskog eksploziva u Srbiji je nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen Bor koji je - od decembra prošle godine, sa udelom od 63 odsto - u većinskom vlasništvu kineske kompanije Ziđin.

Na površinskim kopovima i podzemnim rudnicima bakra u Boru i Majdanpeku, iz sastava kineske kompanije Ziđin godišnje se potroši više od 250 tona industrijskog eksploziva. Uz to, Bor i Boljevac su susedni gradovi, na udaljenosti od samo 35 kilometara, što znatno utiče na cenu transporta materijala neophodnog za rad u rudnicima. Konkretno, najviše se koristi za masovna miniranja na površinskim kopovima, obrušavanje slojeva rude u podzemnim ležištima i istražna bušenja.

Pored rudarstva, industrijski eksploziv se najviše troši i pri izgradnji puteva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading