Država se bori za veći minimalac i prosečnu platu od 500 evra

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

06.08.2019

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević održali su danas konsultativni sastanak uoči početka pregovora sa predstavnicima sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene rada.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je cilj Vlade Srbije da se poboljša kvalitet života građana u zemlji, te da je u tom smislu interes države da nastavi sa povećanjem minimalne cene rada.

- Samo u poslednje dve godine minimalna cena rada je povećana za 18,6 odsto, a sa značajnijim povećanjem ćemo nastaviti i dalje. Sa druge strane, želimo da uvedemo još olakšica za privredu, kako bi to povećanje bilo na zdravim osnovama. S obzirom na to da nas uskoro očekuje i povećanje plata i penzija, to će sve uticati na bolji životni standard građana Srbije, što je i osnovni cilj Vlade - kaže Mali.

Očekuje se da će visina prosečne plate već u decembru dostići 500 evra, kao što je najavio i predsednik Aleksandar Vučić, rekao je Mali, navodi se u saopštenju.

- Upravo to je rezultat reformi koje smo započeli pre nekoliko godina - rekao je Mali.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Zoran Đorđević

Ministar Ðorđević je istakao da će država nastojati da na pregovorima pronađe kompromisno rešenje između sve tri zainteresovane strane.

- Ministar Mali me je upoznao sa svim parametrima koji utiču na visinu minimalne cene rada, a koji su prevashodno vezani za ekonomsku situaciju u zemlji. Naš predsednik Aleksandar Vučić dao nam je jasnu smernicu kada je u pitanju povećanje minimalne cene rada. Trudićemo se da utvrđena minimalna cena rada bude kompromisno rešenje dobijeno na osnovu pregovora sve tri strane, države, poslodavaca i radnika - rekao je Ðorđević.

U narednih deset dana ministar Zoran Ðorđević će održati pojedinačne sastanke sa poslodavcima i predstavnicima sindikata kako bi čuo njihove stavove, nakon čega će početi formalni pregovori o minimalnoj ceni rada, zaključuje se u saopštenju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Lea

06.08.2019 17:41

Ako se ovako nastavi bicemo mi na vrhu. Samo treba strpljenja.

Beogradjanin979

06.08.2019 18:35

Srbija je na dobrom putu.

Beogradjanin979

06.08.2019 18:36

Napredak Srbije je veoma vidljiv.

pijacar

07.08.2019 04:59

Ovo je sustina politike. Vece plate znace i bolji zivot svih koji rade i zive u Srbiji.