NOVE KINESKE INVESTICIJE U BORU: Ziđin ulaže 200 miliona dolara u proširenje kapaciteta

Autor: Tanjug

Vesti

04.08.2019

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineska rudarska kompanija Ziđin, koja je sa 63 odsto većinski vlasnik u bivšem RTB Bor, investiraće 200 miliona dolara u obnovu, doradu i izgradnju metalurških pogona.

RepublikaFoto: Telegraf/N. MANDIĆ
RTB Bor

Kinezi žele da najpre najsavremenijim tehnološkim metodama prošire kapacitet borske topionice. Naime, Ziđin želi da se ovaj borski metalurški agregat, u kome se topi koncentrat bakra, sa sadašnjih 80.000 tona godišnje preuredi tako da u njemu posle ugrađivanja nove opreme može da se preradi čak 200.000 tona.

Razlog za ovu investiciju je, navode, to što su Kinezi već uvećali proizvodnju bakra do te mere da su im sadašnji metalurški kapaciteti postali premali. Zato se očekuje i proširenje Rudnika bakra Majdanpek, kao i otvaranje novih rudnika iz nekadašnjeg RTB.

Ziđin, takođe, uveliko radi na otvaranju gornjeg dela podzemnog ležišta bakra i zlata Čukaru peki, tako da se predviđa da će se u roku od pet godina tamo proizvoditi do 200.000 tona bakra. Deo novca Ziđin planira da investira, dodaju, u izgradnju nove, najsavremenije fabrike sumporne kiseline.

Konačno, Ziđin želi i da sruši postojeću Elektrolizu, pogon u kome se obavlja finalna faza dobijanja bakra čistoće 99,99 procenata, i koji je sa radom počeo pre više od pola veka, a plan je da se napravi novi, najsavremeniji pogon.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading