PARADAJZ KAO DA JE ZLATAN! Cene povrća i dalje rastu: Trgovci "udaraju po ušima", a za sve je krivo kišovito leto!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

31.07.2019

13:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Paradajz u Beogradu duplo je skuplji od onog koji se prodaje na pijacama širom Srbije. Ne samo paradajz, već i sve drugo voće i povrće. I dok nakupci ovde najvše trljaju ruke, procene su da će uskoro cenu malo "spustiti" paradajz iz bašta, koji još nije sazreo. Cena ovog povrća u utorak se kretala u Beogradu i do nekih 200 dinara za kilogram, dok se u unutrašnjosti on mogao pazariti i za nekih stotinak dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na beogradskim pijacama cene rastu, ali drastično opada broj kupaca. Kako su nam rekli trgovci na pijaci "Zeleni venac" u Beogradu, cena paradajza je porasla jer je ovogodišnji prinos bio loš zbog vremenskih uslova.

- Opala je prodaja paradajza, jer je cena visoka za ovaj period - rekla je Marija K., trgovac na "Zelenom vencu".

- Da su bili dobri uslovi sada bi kilogram koštao 70 dinara. Zbog lošeg vremena opali su cvetovi iz kojih se razvija plod, pa je zbog toga loš prinos. A, kako leto odmiče, cena bi mogla još da skoči. Prinosi će biti izuzetno loši ove godine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim prodavaca koji su nezadovoljni zbog loše prodaje, kupci negoduju zbog visokih cena.

- Cene su previsoke, imam osećaj da samo rastu - ispričao je Milovan R.

- Paradajz je preskup, kupim samo onoliko koliko mi treba. Cene povrća su ove godine baš visoke. Jedino su breskve povoljne.

Porasla je i cena paprike, za kilogram je potrebno izdvojiti od 70 do 200 dinara. Prošle godine u julu cena ove namirnice nije premašivala cenu od 150 dinara za kilogram.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

NOVI SAD

Ništa bolje nije ni u Novom Sadu. Kvantaš je povoljniji od zelenih pijaca, ali u poređenju sa cenovnikom prošlog leta, cene su mnogo veće. Kilogram paprike na novosadskom Kvantašu košta od 80 do 150 dinara za kilogram u zavisnosti od kvaliteta, a za istu količinu paradajza treba izdvojiti od 60 do 100 dinara. Čeri je od 100 do 120 dinara, a krastavci koštaju 60 do 80 dinara za kilogram. Za kilogram krompira treba platiti od 35 do 40 dinara, a spanaća 150 dinara. Na Kvantašu je najskuplji beli luk, a kilogram košta od 180 do 250 dinara.

- Ovogodišnje cene nisu mnogo više u odnosu na lanjske, jedino paradajz i paprika su znatno skuplji ovog leta, a to je pre svega zato što im ova godina nije bila pogodna - kaže Milan Jović, prodavac paradajza proizvedenog u Gospođincima.

- Još malo je ostalo onog iz plastenika, dok je na njivama zbog velikih kiša lošije rodio.

Bogata je ponuda i sezonskog voća. Kilogram nektarina ili bresaka je od 30 do 40 dinara, dinje i lubenice su od 20 do 25 dinara, grožđe košta od 180 do 200 dinara, jabuke od 40 do 80 dinara. Kajsijama je pala cena, pa sada za kilogram treba izdvojiti od 40 do 50 dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

SMEDEREVO

Na kvantaškoj pijaci u selu Udovice, kraj Smedereva najjeftinije voće su breskve. Cene bresaka odnosno nektarina kreću se ovih dana od 20 do 35 dinara po kilogramu. Industrijska breskva se otkupljuje za 10 dinara. U Šapcu, na kvantašu, mahom su nakupci. Cena paradajza ovde se kreće od 80 do 120 dinara.

- Skuplje je za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, a nekog povrća uopšte i nema poput boranije ili graška - kaže nam prodavac.

- Kiša nije pogodovala tradicionalnom povrću, a najgore je sa paradajzom koji bi u ovo vreme trebalo da je najlepši, međutim, skoro uopšte ga nema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

UŽIČANIMA KRIVO LETO

Kupce na pijaci u Užicu najviše pogađa visoka cena sezonskog povrća, paradajza i paprike. Kilogram paradajza košta 150, paprike 100, krompira 60, a boranije 100 dinara. Zakupci na tezgama u Kragujevcu tvrde da je bar 50 odsto sezonskog voća i povrća ove godine i do 30 odsto jeftinije u odnosu na prošlu godinu, ali je, recimo, paradajz skuplji skoro sto odsto. Nešto skuplje su dinje i kajsije. Tvrde da je kišovito leto "krivo" za tu razliku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Sava

31.07.2019 13:42

Na tržištu vlada anarhija. Tranzicija nam se sveti. Nema regulatornog mehanizma.

Odgovori 14 0
Stojko

31.07.2019 14:56

Mogu da dignu cenu paradajza i na 300 dinara. Ko im šta može?