Gotovo je, što ste jeli - jeli ste! Paradajz postao luksuzna roba

Autor: b92.net, Republika

Vesti

24.07.2019

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cene paradajza na niškim pijacama duplirane su u poslednjih par dana i kreću se od 100 do 150 dinara, umesto 50 i 80 dinara, što je zaprepastilo kupce.

RepublikaFoto: pixabay.com
Cene građanima zadaju glavobolju

Mnogi uzalud obilaze markete i prodavnice u nadi da će proći jeftinije nego na pijaci, ali se i tamo paradajz ne može kupiti za manje od 100 dinara.

Pijačni prodavci poskupljenje pravdaju nestašicom paradajza na tržištu zbog smene berbe, ali i zbog manjih zasađenih površina.

- Paradajz u plastenicima je obran, a ovaj na otvorenom još nije stigao, tako da su retki proizvođači koji ovih dana imaju robu za prodaju. Ljudi su i manje zasadili jer su prethodnih godina cene bile katastrofalno niske. Jedno vreme se na kvantaškoj pijaci paradajz prodavao i za 20, 30 dinara po kilogramu - rekao je Mile Stojanović, jedan od pijačnih prodavaca.

Prodavci kažu da će cena paradajza biti visoka sigurno narednih desetak dana, a ukoliko bude loše vreme, još i duže.

Takođe, procenjuju da ove godine, zbog manje zasađenih površina, cena paradajza neće padati ispod 50 dinara za kilogram.

- Tako će biti i ove, a sigurno i naredne godine, jer kad jednom poljoprivrednik 'batali' da radi njivu, teško se ponovo odlučuje da je sadi. Nema doduše u selima više ni ko da radi, mladi su se razbežali, otišli u grad. Nema u selima radnika 'ni za lek' - rekao je Zoran Krstić, takodje jedan od pijačnih prodavaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading