I Poreska uprava Srbije koristi veštačku inteligenciju

Autor:

Vesti

19.07.2019

07:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poreska uprava Srbije je, zajedno sa Prirodno-matematičkim fakultetom iz Novog Sada, započela novi način obrade velikih skupova podataka kojima raspolaže. Imajući na umu da su kapaciteti Poreske ograničeni i da nema dovoljno inspektora, ideja je da se na osnovu analize rizika ciljano ide u kontrole i ostvari bolji rezultat od nasumičnih inspekcija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Idući ovim tragom, takozvana "big data”, analiza velikih baza podataka, uz primenu veštačke inteligencije i pravljenja algoritama trebalo bi da omogući analizu ponašanja pojedinačnih poreskih obveznika.

Ukoliko bi ponašanje neke firme odstupalo od uobičajenih parametara, u Poreskoj upravi bi se upalila crvena lampica i tu firmu bi posetio inspektor.

Kako je ranije rekla direktorka Poreske uprave Dragana Marković, analiza rizika već daje rezultate. U 2018. godini izvršeno je ukupno 13.281 terenskih kontrola, skoro 5.000 manje nego u 2017. godini kada je izvršeno 18.000 terenskih kontrola, a istovremeno su utvrđeni veći novootkriveni prihodi i to za 61 odsto u odnosu na 2017. 

Obračunati novootkriveni prihodi u 2018. godini iznosili su oko 26,3 milijardi dinara i najviše se odnose na PDV (10,12 milijarde dinara), porez na dobit (5,47 milijardi dinara), poreze i doprinose po odbitku (5,2 milijarde dinara) i akcize (4,2 milijarde dinara).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading