MNOGE DRŽAVE STREPE: Sprema se udar na ekonomiju!

Autor: b92.net

Vesti

08.09.2017

07:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći investicioni fond na svetu, norveški Naftni fond, planira da izađe iz obveznica 23 države sveta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Mnoge zemlje bi mogle da osete ovaj gubitak

Među njima su Japan, Švajcarska i Kanada, a taj potez bi moglo izazvati udar na globalnom tržištu duga.

Prema navodima u pismu Norges Banka u čijoj je nadležnosti upravljanje fondom, a objavljenom pre nekoliko dana, predlaže se da fond u budućnosti ulaže samo u državne i korporativne obveznice denominirane u evru, američkom dolaru i britanskoj funti. 

Naftni fond trenutno upravlja s 987 milijardi dolara imovine, od čega je trećina uložena u obveznice, odnosno dug. 

Predlog se temelji na mišljenju kako nema koristi o raspršenosti obvezničkih ulaganja.

- Dugoročno, dobit od široke međunarodne raspršenosti je značajna za deonice, a umerena za obveznice. Za investitora koji ima 70 odsto imovine uložene u deonice, smanjenje rizika raspršenošću obvezničkih ulaganja u velik broj valuta je maleno - smatra Norges Bank. 

Predlog još mora odobriti vlada. Ako do toga dođe, to ne znači da će fond odmah krenuti u rasprodaju obveznica. Međutim, analitičari smatraju da bi ostali investitori mogli slediti Naftni fond s obzirom na njegovu veličinu, a što bi moglo izazvati negativne posledice za dug Japana te rastućih država, piše CNBC. Analitičari japanske banke Nomura smatraju da bi potez Naftnog fonda mogao izazvati rasprodaju jena u vrednosti od 19 milijardi dolara. 

Od država u okruženju fond poseduje slovenske obveznice od 568,8 miliona dolara i mađarske obveznice od 206,7 miliona dolara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading