Hrvatska nije uspela da od Trgovinskog suda naplati dug za štediše Jugobanke, pa sad traži od Srbije 700 miliona dolara!

Autor: novosti.rs/tanjug

Vesti

10.07.2019

07:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Viši trgovinski sud u Splitu odlučivaće ove jeseni o navodnim potraživanjima hrvatske države od 700 miliona evra prema Jugobanci a.d. Beograd u stečaju.

RepublikaFoto: youtube.com/RTV KISS

Ukoliko se potvrdi odluka nižeg suda da prizna ta potraživanja, Hrvatska bi mogla pred srpskim sudovima da traži priznavanje strane sudske odluke i svojstvo poverioca u glavnom stečajnom postupku koji se vodi u Srbiji.

Jugobanka je u stečaju od 2002. godine. To je jedna od najvećih državnih banaka.

Zagreb bi u tom slučaju mogao da traži vredne nekretnine i potraživanja koje je nekada jedna od najmoćnijih jugoslovenskih banaka imala ne samo u bivšim jugoslovenskim republikama, već i u Americi.

Navodni dug od 700 miliona evra nastao je kada je Hrvatska isplatila 235 miliona štedišama posle ulaska Jugobanke u stečaj, a zatim pokrenula parnicu, tražeći od glavne splitske filijale taj iznos s kamatama, koje su za više nego duplo premašile glavnicu, pišu Večernje Novosti.

Postupak pred Trgovinskim sudom u Splitu od početka je bio sporan, kao i prvostepena presuda koja je doneta ovog proleća, bez prethodne rasprave i izvođenja dokaza, nakon što je Sud rešenjem stavio van snage izvođenje dokaza koje je prvobitno prihvatio da izvodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading