Nebeska bitka: Slovenci tuže Srbiju za ono što sami traže od svoje države?!

Autor: Novosti

Vesti

09.07.2019

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turbulentno je među regionalnim aviokompanijama. Slovenačka "Adrija Ervejz", koja je zapravo u vlasništvu nemačkog "4K investa", nedavno je evropskim institucijama "tužila" Srbiju da "Er Srbiji" dodeljuje prekomernu državnu pomoć. U isto vreme, međutim, ključni ljudi "Adrie" sastali su se sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom i državnim sekretarom Vojmirom Urlepom. Pored priče o planovima i viziji, tvrde mediji, tražili su i - državnu pomoć, pišu beogradske Novosti.

RepublikaFoto: Promo foto
Za svoju poslovnu nesposobnost Slovenci krive našu avio-kompaniju

Nemački vlasnici očekuju da im zemlja pomogne. U suprotnom, premanovodima siol.neta, predviđaju da će zatvoriti kompaniju, otpustiti stotine zaposlenih i odseći Sloveniju od ostatka sveta neposredno pre početka predsedavanja EU. Kako ovaj portal tvrdi, tražili su od premijera pomoć da regulišu pitanja sa državnim kompanijama i bankama. Vlada im je odgovorila da će voditi računa o normalnim vazdušnim vezama Slovnije sa svetom, ali se to može uraditi sa "Adrija Ervejzom" ili bez njega.

"Adrija Ervejz" privatizovan je 2016. godine i prvu godinu sa novim vlasnikom završio je u plusu od 3,2 miliona evra, ali je to godine prodao ime za 7,6 miliona evra. Narednu, 2017. godinu, završio je sa gubitkom od 5,4 miliona evra, a prošlu u minusu od oko 5 miliona evra.

Mučeći se sa svojom likvidnošću "Adria" je uprla prst u "Er Srbiju". Lane su od srpske Komisije za kontrolu državne pomoći tražili ocenu da li je pomoć koju naš avio-prevoznik dobija od države, koja je njen većinski vlasnik, nezakonita. Odgovor nisu dobili, pa su isto pitanje delegirali evropskim institucijama.

Modeli pomoći

U rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći, s kraja prošle godine, napominje se i da su korišćeni modeli pomoći koji najmanje remete konkurenciju. Troškove države od 39,8 odsto čine otpis dugova, krediti pod povoljnijim uslovima i garancije. Sama kompanija "Er Srbija" učestvuje sa 60,2 odsto u ukupnim troškovima restrukturiranja.

Na sajtu Komisije za zaštitu državne pomoći dostupna su dva rešenja koja se tiču "Er Srbije". Prvo je iz februara 2014. godine, pošto se privodila kraju prodaja 49 odsto ovog preduzeća "Etihadu". Komisija je odobrila državnu pomoć u Planu restrukturiranja. Tada napominjeda se ne očekuje da će imati negativan uticaj, zbog malog tržišnog učešća "Er Srbije" na evropskom tržištu vazduhoplovnog prevoza. Restrukturiranje se planira do kraja 2018. godine, a državna pomoć je procenjena na 46 odsto. Očekuje se da će od 2017. godine "Er Srbija" poslovati profitabilno.

Ministarstvo privrede je krajem prošle godine zatražilo od Komisije odobrenje za izmenjeni plan restrukturiranja. Komisija je utvrdila da je naša avio-kompanija u teškoćama, jer je smanjila kapacitete za oko 14 odsto.

Zahtev za novo mišljenje je, između ostalog, jer se predlaže da se istorijski dugovi, koje je država preuzela od "Jat ervejza" ne računaju u državnu pomoć. Oni su planirani pre Zakona o državnoj pomoći. Komisija je utvrdila da je visina državne pomoći u izmenjenom planu restrukturiranja - 39,8 odsto. Potvrdila je da je državna pomoć dodeljena u skladu sa propisima. Oni koji je dodeljuju, međutim, moraju da nadziru da li je korisnik pomoći "Er Srbija" ispoštovala svoj deo pogodbe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading