Iz EU stiže bespovratno 179,1 milion, evo na šta će da ode taj novac!

Autor:

Vesti

01.07.2019

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbiji od Evropske unije 179,1 milion evra! Reč je o bespovratnim sredstvima koje je naša zemlja obezbedila zahvaljujući otvaranju poglavlja 9 i potpisivanju finansijskog sporazuma IPA 2018 za Srbiju, a namenjena su za podršku na putu evrointegracija.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Jadranka Joksimović

Ovaj IPA program predviđa potporu projektima u oblasti zaštite životne sredine, inovacija, razvoja turističke infrastrukture, kao i ranjivim kategorijama stanovništva kroz održiva rešenja za smeštaj i zapošljavanje.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i potpisala sporazum, potvrdila je za Srpski telegraf da će od tog novca 62 miliona evra biti namenjeno za zaštitu sredine.

- Od tih 62 miliona, 51 milion biće izdvojen za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu. Za inovacije i preduzetništvo zasnovano na njemu opredeljeno je 40 miliona evra, a 11 miliona za energetsku efikasnost za četiri objekta u Beogradu - studentska poliklinika, stacionar, Gradska biblioteka i Hitna pomoć - objašnjava ministarka Joksimović.

OVAKO ĆE NOVAC BITI RASPODELJEN

  • 62* miliona ekologija (od toga 51 milion za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu)
  • 40 miliona inovacije i preduzetništvo zasnovano na njemu
  • 11 miliona energetska efikasnost (studentska poliklinika, stacionar, Gradska biblioteka i Hitna pomoć)
  • 20 miliona stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih
  • 15 miliona podrška turističkoj infrastrukturi i privredi
  • 20 miliona statistika (popis stanovništva i poljoprivrede)

* sume su u evrima
 

Ona ističe i da je za stambeno zbrinjavanje izbeglih i raseljenih izdvojeno 20 miliona evra, dok će 15 miliona biti izdvojeno za podršku turističkoj infrastrukturi i privredi (kao što su objekti pod zaštitom Uneska u istočnoj Srbiji).

Takođe, ističe Joksimovićeva, za statistiku, odnosno popis stanovništva i poljoprivrede, opredeljeno je 20 miliona, dok je ostatak novca namenjen za podršku reformi u oblasti vladavine prava i proces evropskih integracija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading