CENE POVRĆA KRENULE "U RIKVERC": Evo koliko smo para za neke stvari izdvajali prošle godine, a koliko ih plaćamo danas!

Autor: kamatica.com

Vesti

15.06.2019

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U maju ove godine, pokazuje statistika, međugodišnja inflacija pala na 2,2 odsto. Povrtarske kulture jeftinije 10 odsto nego u aprilu, ali skuplje nego lane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cene u Srbiji su u maju, kako pokazuje zvanična statistika, krenule "u rikverc". U odnosu na april, bile su u proseku niže za 0,3 odsto. Na godišnjem nivou inflacija je iznosila 2,2 odsto, što je manje nego u aprilu, kada je dogurala do 3,1 odsto. Glavni krivac aprilskog "šoka" bilo je znatno skuplje povrće, koje je u maju pojeftinilo za deset odsto. Ono je, međutim, i dalje jedan od glavnih okidača inflacije.

Hrana i bezalkoholna pića u maju su, u odnosu na april, pojeftinila 1,5 odsto. Za godinu dana su, međutim, poskupeli 2,7 odsto. Povrće je ovog maja i dalje 16,6 odsto skuplje nego lane. Voće je, s druge strane, jeftinije 5,9 odsto na godišnjem nivou, a u odnosu na april skuplje 1,1 odsto. Proizvođači uveravaju da će voćarske i povrtarske kulture još pojeftiniti.


- Vreme je prolongiralo stizanje plodova - kaže Evica Mihaljević iz Asocijacije voćara i povrtara. - Sve kasni. Kasne plodovi sa polja, kasne i iz bašta. Vremenske nepogode su napravile poremećaj. Bilo je veoma hladno, pa smo tek pre deset dana skinuli jakne. 
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cene telekomunikacija iste kao u maju prošle godine

U maju, u odnosu na prethodni mesec, pad cena zabeležen je u zdravstvu (0,1 odsto). Rast cena je zabeležen u restoranima i hotelima (0,8 odsto), transportu (0,7 odsto), komunikacijama (0,6 odsto). U grupama odeća i obuća i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana porast je po 0,3 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Sve će to sad da se sredi. Cene će sigurno padati. To se vidi na voću. Kada je ranije bilo trešanja za 100 dinara na pijaci?


Duvan je danas 7,9 odsto skuplji nego pre godinu dana. Usluge održavanja i popravke stana su u ovom periodu poskupele 6,1 odsto, iznajmljivanje stana 5,9 odsto, a odvođenje otpadnih voda - 4,8 odsto. 

Usluge uz pomoć transportnih sredstva skuplje su za čak 21,6 odsto, a drumski prevoz pet odsto. Za telefonsku opremu valja izdvojiti 6,9 odsto više.

U odnosu na prošlogodišnji maj, masti i ulja su pojeftinila 4,8 odsto, kafa i čaj 1,3 odsto, odeća 1,6 odsto, a obuća 2,2 odsto.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading