BANKE NUDE NOV NAČIN ZA PLAĆANJE NA RATE: Keš krediti s bankomata

Vesti

05.09.2017

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve više banaka nudi klijentima mogućnost da novac koji preko kreditne kartice podignu na bankomatu podele i do 12 mesečnih rata. Ovu uslugu za sada nudi nekoliko banaka u Srbiji, a princip funkcionisanja je u svakoj manje-više isti, razlika je samo u visini naknade koju banke naplaćuju.

RepublikaFoto: Tanjug
Banke nude nove pogodnosti klijentima

NAKNADE

- Klijent podiže novac sa bankomata, a zatim zove kol-centar banke i uz diktiranje ličnih podataka i informacija sa slipa dobijenog sa automata traži od službenika da mu transakciju izdeli na zahtevani broj jednakih rata. Na klijentu je da svakog meseca uplaćuje iznos rate i naknadu, dok im se kamata koja se inače veže za tu kreditnu karticu ne računa ukoliko redovno izmiruje ove obaveze - objašnjavaju u jednoj banci.

Banka podignut novac koji iznosi od 2.000 do 500.000 dinara deli na minimum dve, a maksimalno na 12 mesečnih rata, dok se naknade kreću od 500 ili 1.000 dinara dinara po transakciji u zavisnosti od broja rata, do devet odsto celokupnog iznosa.

SKRIVENI TROŠKOVI

Dejan Gavrilović, predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva, upozorava građane da obrate pažnju na eventualne skrivene troškove ovakvih usluga.

- Kao i kod svih poslova sa bankom, i u ovom slučaju apelujem na sve da dobro provere šta se sve plaća i koliki su ukupni troškovi. Ako banka kaže da je naknada devet odsto, da li se u to računa i provizija za podizanje novca sa bankomata. Ako se računa, trebalo bi proveriti kolika je jer je podizanje novca kreditnom karticom skupo samo po sebi - kaže Gavrilović.

Da to može da bude i značajna suma, pokazuje podatak da podizanje gotovine na bankomatu košta i do tri odsto uzete sume, što znatno podiže cenu ovog kredita sa bankomata. Ukoliko klijent u nekom trenutku otplate poželi da otkaže podelu na rate i prevremeno isplati kredit, to može da uradi u svakom trenutku, ali mora da plati i ostatak provizije.

Kalkulator
Pozajmica 50.000 dinara
Rok otplate 12 meseci
Dozvoljeni minus
Kamata 19 do 37
Ukupno 55.293 do 60.577
Keš kredit
Kamata 14
Ukupno 53.872
Kreditna kartica
Kamata 30 odsto
Ukupno 58.492
Rata sa bankomata
I primer
Kamata 9
Ukupno 52.470
II primer
Kamata 1.000 dinara, plus dva odsto za podizanje novca
Ukupno 51.543

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading