(VIDEO) Velika vest za Srbiju: Antić potpisao sporazum za izgradnju GASNIH ELEKTRANA

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

07.06.2019

15:56 >> 15:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar energetike Aleksandar Antić potpisao je danas u Sankt Peterburgu sa "Gasprom energoholdingom" sporazum o izgradnji gasnih elektrana na teritoriji Srbije.

RepublikaFoto: twitter.com/mre
Aleksandar Antić in Denis Fedorov

- Razgovali smo i o Petrohemiji, pošto NIS, odnosno Gaspromnjeft, pokazuju snažno interesovanje kada je Petrohemija u pitanju. Nastavićemo razgovore o mogućnosti da se taj proces definiše kroz strateško partnerstvo - rekao je Antić na ekonomskom forumu SPIEF.

On kaže da je važno da Srbija za Petrohemiju nađe partnera koji će obezbediti snažne investicije i učiniti Petrohemiju uspešnom i održivom, bez obzira na moguće turbulencije kada je cena sirove nafte u pitanju. Kada je reč o gasnim elektranama, naveo je da je sporazum potpisan u prisustvu predsednika UO Gasproma Alekseja Milera.

- To je ozbiljan korak dalje u razvoju tih projekata koji već duže planiramo sa Gaspromom - naglasio je ministar energetike.

Antić navodi da je predviđeno za nekoliko gradova da se razmotri mogućnost gradnje tih elektrana koje bi bile za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije.

- Sa tim se najdalje otišlo u Kragujevcu. Kaže da će se za Beograd, Niš i Novi Sad tek razgovarati o tome sa lokalnim samoupravama. Izgradnja gasnih elektrana je moguća i izvodljiva jedino ukoliko pored proizvodnje struje možemo da obezbedimo adekvatan konzum za toplotnu energiju - objasnio je ministar.

Antić dodaje da je sa direktorom Gaspromnjefta Aleksandrom Djukovim razgovarao danas i o zajedničkim aktivnostima u pravcu jačanja NIS-a, što kao kompanije, što kao regionalnog igrača.

- U tom smislu pre svega smo konstatovali da se ključna investicija vezana za proizvodnju postrojenja Duboka prerada odvija dobro, i da će ta investicija vredna oko 300 miliona evra biti završena na jesen ove godine, što je ozbiljan iskorak za NIS - rekao je Antić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading