Mali: Biće prostora da povećamo plate i penzije

Autor: Tanjug

Vesti

16.05.2019

22:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da veruje da će rezultati u drugoj polovini godine omogućiti izdvajanja za povećanje plata i penzija.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Siniša Mali

- Prerano je da govorimo o tačnim procentima za povećanje plata i penzija, ali verujemo da će rezultati koji nam stižu u drugoj polovini godine biti dobri i da će biti fiskalnog prostora za takva izdvajanja -rekao je Mali.

On je istakao da to neće biti malo povećanje i da veruje da će građani biti zadovoljni.

- Obećali smo da će svaki višak u državnoj kasi značiti i veće plate i penzije. U prva četiri meseca ove godine imali smo suficit u iznosu od 5,5 milijardi dinara, tako da očekujemo da će se taj dobar trend i nastaviti - naveo je Mali, koji je prethodnih dana intenzivno pregovarao sa misijom MMF u našoj zemlji.

Upitan po kojoj stopi će se od iduće godine usklađivati primanja penzionera, Mali odgovora da se razmatra nekoliko opcija, a da smo trenutno najbliži tzv. švajcarskom modelu, koji rast penzija veže za rast plata i stepen inflacije.

Na stolu su i drugi modeli, tako da još nije doneta konačna odluka, dodao je Mali.

Komentarišući procenu Svetske banke da privredni rast Srbije može da bude i sedam odsto godišnje, Mali ističe su takve procene relevantnih međunarodnih institucija potvrda da smo uspešno sproveli mere konsolidacije, a nakon toga i napravili osnovu za dinamičan privredni rast.

- Smanjenjem deficita i javnog duga, prepolovljenom nezaposlenošću, niskom i stabilnom inflacijom, poboljšanim kreditnim rejtingom zemlje i unapređenjom investicionom pozicijom otklonjene su barijere rasta BDP - ukazao je Mali.

Ministar finansija je izrazio zadovoljstvo zbog leks specijalisa o "švajcarcima", ističući da je to jedan od retkih, ako ne i jedini primer, gde se do rešenja došlo kao rezultat kompromisa između svih zainteresovanih strana, a ne jednostranom odlukom.

- Prema informacijama koje smo dobili od banaka, već vlada veliko interesovanje građana za refinansiranje kredita. Kako zakon predviđa, država neće plaćati trošak nakama sukcesivno u novcu, već će po tržišnim uslovima emitovati dinarske obveznice bankama kako bi namirila svoj deo obaveze definisan ovim zakonom - kazao je Mali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading