Ratnim zločincima nije mesto u vladi: Američki ambasador poslao oštru poruku Haradinaju

Autor:

Vesti

14.05.2019

17:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini saopštila je da je zabrinuta zbog odluka prištinske vlade, na čijem je čelu Ramuš Haradinaj, o zapošljavanju nekvalifikovanih kadrova na pozicijama u izvršnoj vlasti i zbog imenovanja na vodeće pozicije pojedinaca osuđenih za ratne zločine i onih koji su pravosnažno osuđeni za teške i kriminalne radnje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Direktan: Filip Kosnet

- Imenovanje ovih nekvalifikovanih pojedinaca podriva javno poverenje koje Kosovo pokušava da izgradi, lišavajući zemlju mogućnosti da ima kompetentne, imenovane i kvalifikovane pojedince za obavljanje vladinih poslova, i sramota su za žrtve zločina iz prošlosti - piše u saopštenju koje je objavljeno na sajtu američke ambasade.

Osobe koje su umešane u teške zločine treba zauvek da budu sklonjene sa značajnih pozicija

Američka ambasada

U reagovanju ambasade posebno se upozorava da takve odluke sprečavaju napredak Kosova u izgradnji internacionalizma, koji će ga, kako se navodi, "učiniti poželjnim partnerom za druge zemlje i ojačati poziciju protivnika koji tvrde da Kosovo nije posvećeno vladavini prava".

- Osobe koje su umešane u teške zločine treba zauvek da budu sklonjene sa značajnih pozicija - poručuju iz američkog diplomatskog predstavništva.

Istovremeno, ambasada SAD pozvala je građane i kosovske lidere da razmisle o tome kakve osobe Priština želi da pokaže svetu.

 

 

- Pozivamo kosovske lidere da ozbiljno shvate ovo pitanje i da zaustave i preokrenu ovaj trend imenovanja pojedinaca, od kojih je neke ambasada već prozvala po imenu, čiji izbor, izgleda, vodi do kratkoročnih političkih ciljeva, a ne legitimne potrebe građana Kosova ili kredibiliteta države - naglašeno je u reakciji.

Ovo nije prva reakcija Amerike na imenovanje zločinaca na važne funkcije. Naime, ambasador Filip Kosnet je već ranije poručio da osuđenicima za ratne zločine nije mesto u kosovskoj vladi, te da pojedinci na visokim pozicijama treba da budu kvalifikovani za posao koji rade i da imaju adekvatno fakultetsko obrazovanje. Ovaj američki diplomata je na svom Fejsbuk profilu žestoko reagovao neposredno po objavljivanju informacije da je Sulejman Seljimi imenovan za savetnika premijera privremenih prištinskih institucija Ramuša Haradinaja.

Kosnet: Lideri svih stranaka (sa Kosova) moraju okončati podršku takvim pojedinaca

- Osuđeni ratni zločinci nemaju mesta u kosovskoj vladi. Lideri svih stranaka moraju okončati podršku takvim pojedinaca. Takva podrška baca sumnju na posvećenost Kosova vladavini prava. Drago mi je da vidim grupe iz različitih zajednica koje govore jednim glasom o tom problemu - napisao je Kosnet.

Pored toga Kosnet je reagovao ranije i na imenovanje Nasera Šalje na mesto direktora kosovske agencija za privatizaciju.

Ramuš Haradinaj, koji tvrdi da vodi državu i spoljnu politiku onako kako mu Vašington kaže, odbio je da ispuni zahtev Kosneta i da odustane od imenovanje ratnih zločinaca na važne državne funkcije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading