Srpski vozači, vreme je da kupite bicikl: Gorivo je poskupelo i ne zaustavlja se!

Autor:

Vesti

11.05.2019

07:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kraja decembra do sada cena sirove nafte na svetskim berzama povećana je za čak 48 odsto, zbog čega je u istom periodu benzin na srpskim pumpama poskupeo za 11 dinara, a dizel za četiri.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naftaši upozoravaju da će trend blagog poskupljenja biti nastavljen i u narednom periodu, ali ne očekuju dramatične skokove poput onog od pre pet godina, kad je barel "crnog zlata" koštao 115 dolara.

- Cenu nafte na berzama diktiraju politička dešavanja u zemljama proizvođačima, prerađivačima i najvećim potrošačima ovog energenta. U poslednjih pet meseci na rast cena su uticala dešavanja u Venecueli, sankcije SAD prema Iranu i nesigurna situacija u Libiji. Čini mi se da su te krize na vrhuncu i da ne bi trebalo dramatično da utiču na nivo berzanskih cena sirove nafte, made će one sigurno nastaviti dalji trend rasta u manjoj meri. To će se odraziti i na domaće cene goriva, ali je nemoguće proceniti u kolikom tačno iznosu - ocenio je Nebojša Atanacković, vlasnik AD "Nafta".

SKOK

  • 50,47 dolara koštao je barel nafte "brent" u decembru 2018.
  • 74,57 dolara koštao je barel nafte "brent" u aprilu

Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije upozoravaju da je samo od početka aprila benzin u Srbiji poskupeo za 6,28 dinara, evrodizel za 91 paru i TNG auto-gas za 3,6 dinara.

Tako je u protekloj nedelji na benzinskim stanicama prosečna maloprodajna cena benzina BMB95 bila 153,39 dinara po litru, evrodizela 163,91 dinar po litru i TNG auto-gasa 78,93 dinara po litru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading