Poštanska štedionica u korist svih domaćina Srbije: Superkrediti za zadrugare

Autor: Rada ĆORALIĆ

Vesti

08.05.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Činimo sve da pravimo prave konkretne poteze u korist domaćina Srbije, izjavio je ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, posle sastanka sa Bojanom Kekićem, predsednikom IO banke Poštanska štedionica. Tema sastanka bila je međusobna saradnja i podrška ove banke za projekat "500 zadruga u 500 sela", koji već treću godinu sprovodi Krkobabić.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Milan Krkobabić

- Složni u uverenju da je moderan koncept zadrugarstva jedan od načina da se pomogne ostanak ljudi u malim sredinama, danas smo razmatrali najefikasnije načine za konkretnu finansijsku pomoć novoosnovanim i starim zadrugama koju bi im zajedno pružile republička, lokalna vlast i ova poslovna banka. Konkretna ideja je da zadruge dobijaju kredite za potrebna obrtna sredstva kod ove državne banke po povoljnim uslovima, a da trošak kamate snose lokalne samouprave iz dela budžeta koji će biti za to namenjen - pojasnio je Krkobabić.

400 zadruga osnovano od početka projekta

Pored konkurentnih kamata za zadruge kao pravna lica, kako je dogovoreno, ova banka ponudiće i kratkoročne gotovinske kredite namenjene zadrugarima i njihovim kooperantima, za koje kamata ne prelazi 4,5 odsto i čija će otplata biti prilagođena sezonskim potrebama i sa grejs periodom.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ilustracija

KRKOBABIĆ: Činimo sve da pravimo prave konkretne poteze u korist domaćina Srbije

Najavljeno je da će dugoročni krediti za zadrugare imati iste povoljnosti kao i oni za same zadruge - kako po visini iznosa tako i po kamatnim stopama i periodima otplate.

Predsednik IO banke uveren je da se na ovaj način može postići dugoročan i održiv razvoj podržanih zadruga i tako pokazati primere dobre prakse i budućim korisnicima sličnih vidova podrške.

700 miliona dinara bespovratno namenjeno zadrugama u ovoj godini

Kekić je najavio da će u saradnji sa Krkobabićevim kabinetom raditi na daljem sniženju kamatnih stopa.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading